STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, ANALIZE SECTORIALE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Telecom & IT-C & Online

Era Informatiei s-a incheiat. Bine ati venit in Era Infrastructurii!

InfrastructureAgeBateria reincarcabila Powerwall, produsa de Tesla, este cu adevarat revolutionara, si nu ceasul inteligent fabricat de Apple, scrie site-ul gizmodo.com (sursa foto: SpaceX), care vorbeste despre noua Era in care tocmai am intrat, cea a infrastructurii, in care totul este controlat de dispozitive, senzori: casa, masina, robotul de bucatarie, inclusiv organismul nostru.

Nimeni nu vrea sa spuna in mod direct ca ceasul inteligent Apple este groaznic. Si asa avem parte de cat mai multe ceasuri inteligente. ‘De fiecare data cand folosesc frumosul meu Moto 360, lipsa sa de functionalitate ma dispera. Dar, problema nu provine de la gadget-urile (dispozitive mici) noastre, ci isi are sursa in faptul ca viitorul consumului de tehnologie nu va sta in dispozitivele de informare. Va proveni de la infrastructura’, dupa cum scrie autorul site-ului de tehnologie gizmodo.com.

Acesta este motivul pentru care Elon Musk, CEO-ul Tesla, a anuntat noua baterie fabricata de Tesla, mult mai revolutionara decat ceasul inteligent Apple si mult mai incitanta decat puturoasele lentile HoloLens ale Microsoft. Tehnologia informatiei nu a murit inca – doar s-a maturizat pana la punctul in care tot ce vom obtine mai bun sunt, de fapt, iteratii ale aceluiasi lucru. Aplicatii si camere mai bune pentru telefoanele noastre.

VR (Virtual Reality) chiar functioneaza. Insa, acestea nu sunt gadget-uri revolutionare, subliniaza gizmodo.com. Sunt doar realizari ale visurilor incepute in anii ’80, cand revolutia informationala a transformat piata produselor electronice de consum.

In prezent, insa, intram in era gadget-urilor de infrastructura. Multumita dispozitivelor precum bateria de uz casnic produsa de Tesla, Powerwall, tehnologia retelelor de energie, care candva erau ascunse in spatele gardurilor masive cu sarma ghimpata si erau in proprietatea municipalitatilor sau a judetelor, isi face loc incet in casele noastre.

Si nu este vorba doar despre energie alternativa, precum cea solara, ci este vorba despre cum concepem noi, astazi, tehnologia. Este vorba despre ce fel de gadget-uri ne vom cumpara in urmatorii 20 de ani, despre copiii de maine care nu vor mai fi panicati de capacitatea de stocare de terabytes, ci mai degraba vor fi preocupati de cea masurata in kilowati/ora.

Dincolo de transformarea relatiei noastre cu energia, era infrastructurii se refera la asteptarile noastre in privinta computerelor, cum ne dorim sa functioneze. Asa numitul „Internet pentru orice” reprezinta o mare parte din asteptarile noastre. Insa, calculatoarele nu „traiesc” in cutii izolate de pe desktop-urile noastre si nu se vor regasi nici in interiorul telefoanelor personale.

Aplicatiile de pe telefoanele mobile nu ne absorb, intotdeauna, in lumile virtuale, unde putem scapa construind trei case si tunele in Minecraft. In loc de toate aceasta, computerele vor controla locuintele noastre, ceea ce facem  in casa, chiar si corpul nostru.

Odata ce am acceptat ceea ce au construit stramosii nostrii si numeau autostrada informationala si care in viitor va controla masinile ce ruleaza pe autostrazi reale, vom incepe sa apreciem schimbarea la care suntem martori.

Internetul nu va mai fi acel lucru „de acolo”, din interiorul unei cutii mici stralucitoare. Acesta se va afla in masina de spalat, in aparatele de bucatarie, in obiectele de hranit animale de companie, in interiorul organismului nostru, in autoturism, pe strazi, chiar si in peretii locuintelor. Vom utiliza dispozitive purtabile ca interfata cu lumea de afara.

Pentru mine este perfect logic faptul ca o companie asemenea Tesla ar putea fi „inima” noii ere a infrastructurii. Musk a fost intotdeauna necrutator cand a fost vorba despre remodelarea lumii fizice, asupra careia s-a concentrat, schimband modul cum controlam trecerea la aceasta lume noua, – cu SpaceX, de exemplu, generatiile viitoare vor putea trai dincolo de Pamant. Opusul spatiului cibernetic este spatiul fizic, iar Tesla ne conduce exact acolo.

In era infrastructurii, spatiul fizic este transformat irevocabil de spatiul cibernetic. In prezent, folosim calculatoarele pentru a experimenta lumea – in moduri imposibile inainte de aparitia relelelor de computere si analizelor de date -, prin utilizarea unor dispozitive cu senzori ce ne avertizeaza, de exemplu, din vreme, in privinta unui cutremur, de la primele „clipociri” sub pamant, sau prin utilizarea satelitilor, precum cel al NASA, SMAP, pentru a prezice perioadele de seceta.

Desigur, exista si pericole inevitabile, noteaza gizmodo.com, declansate de „infuzarea” spatiului fizic cu toate vulnerabilitatile spatiului cibernetic. Se vor gasi oameni care sa sparga sistemul instalat in casa, care vor injecta coduri malitioase in dronele ce fac livrari la domiciliu, iar furtul telefonului se va opera la fel ca si furtul masinii. Vom fi nesustenabili in privinta resurselor miniere pentru a sprijini glorioasele nostre baterii, fotovoltaice si cluburi de dans inteligente.

Dar, in acelasi timp, vom beneficia enorm de personalizarea retelei de energie, prin crearea unei baterii ce alimenteaza cu energie fiecare casa. In plus, era infrastructurii ne va duce direct in spatiul cosmic, rezolvand astfel marile probleme privind supravietuirea umanitatii.

Era informatiei ne-a unit, la bine si la rau. Ne-a permis sa intelegem mediul nostru de viata si organismul, in moduri pe care nu le puteam concepe inainte.  Era infrastructurii ne va opri de la „sinucidere”, si astfel vom putea creste cu adevarat intr-o civilizatie globala. Iar acest aspect este mult mai important decat orice ceas de aur ce ar putea exista vreodata.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.