STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Energiile solara si eoliana au traversat un punct de cotitura

regenerabileNe aflam intr-o perioada in care nu a parut niciodata mai lipsit de sens sa construiesti centrale electrice pe baza de combustibili fosili, se arata intr-o analiza a Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Un factor important este costul, care in cazul regenerabilelor continua sa scada, in timp ce in cazul centralelor traditionale, tot creste.

Energia eoliana este, in prezent, cea mai ieftina electricitate produsa in Germania si Marea Britanie, chiar si fara subventii guvernamentale, potrivit analizei BNEF. Este pentru prima data cand economii din G7 (grupul celor sapte puteri economice) au traversat un prag important.

Dar acest aspect este mai putin interesant, se arata in aceeasi analiza, comparativ cu ceea ce se intampla in Statele Unite. Mai intai, pentru a ne da seama ce se petrece acolo este nevoie de intelegerea a ceea ce inseamna „factorul capacitate”. Acesta indica potentialului maxim al unei centrale electrice, atins de-a lungul timpului, exprimat in procente.

BNEF ia ca exemplu un proiect de energie solara. Soarele nu straluceste noaptea si, chiar in timpul zilei variaza in stralucire, in functie de vreme si de sezon. Un proiect ce poate produce 100 megawatti pe ora, in cea mai calduroasa parte a unei zile, inseamna doar 20% in medie pe an. Altfel spus, factorul de capacitate este de 20%.

Unul dintre cele mai importante puncte forte ale centralelor electrice cu combustibili fosili este acela ca pot oferi factori mari de capacitate si previzibili. Media unei centrale pe gaz natural din Statele Unite, de exemplu, poate fi in jur de 70% din potentialul sau (se incadreaza sub 100% datorita cererii sezoniere si a perioadei de intretinere). Dar este exact ceea ce schimba situatia si nu este deloc lucru lipsit de importanta.

Pentru prima data, adoptarea pe scara larga a energiei regenerabile determina efectiv scaderea factorului de capacitate in cazul cenralelor pe baza de combustibili fosili. Aceasta se intampla intrucat costul marginal al electricitatii pentru un proiect de energie solara sau eoliana este aproape zero – adica electricitate gratis – in timp ce in cazul centralelor de carbune si pe gaz natural este nevoie de mai mult combustibil pentru fiecare watt nou produs. Daca vorbim despre o companie de electricitate, intotdeauna va alege lucrurile gratis, fara costuri.

Este un ciclu de auto-consolidare, explica analiza BNEF. Cu cat sunt instalate mai multe regenerabile, cu atat centralele pe carbune si pe gaz sunt mai putin utilizate. Pe masura ce acestea din urma sunt mai putin folosite, costul lor de utilizare pentru a genera electricitate creste. Si cu cat creste costul centralelor electrice pe carbune si gaz, cu atat sunt instalate mai multe centrale regenerabile.

Eolienele si sistemele de energie solara au reprezentat mult timp un procent mic in Statele Unite, de 5%, in 2014. Insa, productia a urcat la o rata exponentiala, astfel ca cele doua surse de energie, vantul si soarele, sunt acum suficient de semnificative pentru a influenta decizia de mentinere in functiune a unei centrale pe carbune si gaz, se arata in acelasi studiu.

Exista doua motive pentru care aceasta schimbare a factorului de capacitate este atat de important. Primul arata un semn al fortei inca perturbatoare a cresterii energiei regenerabile pe pietele de energie. Cert este ca ar fi imposibila renuntarea la regenerabile in Statele Unite in felul in care s-ar fi putut intampla in urma cu cativa ani.

„Regenerabilele devin din ce in ce mai competitive in ceea ce priveste costul si concureaza mai direct cu combustibili fosili”, afirma Luke Mills, analist la BNEF, care adauga ca „se pot vedea rate de utilizare a combustibililor fosili mai mici”.

Al doilea motiv se refera la faptul ca aceasta schimbare indica un risc nou serios pentru companiile de energie care planuiesc sa investeasca in centrale pe carbune sau pe gaze naturale. Oricine analizeaza o centrala de miliarde de dolari cu o durata de viata anticipata de zeci de ani trebuie sa aiba in vedere posibilitatea ca pe masura ce timpul trece, centrala sa fie utilizata mai putin, de la punerea sa in functiune.

Cel mai mare declin al factorilor de capacitate se datoreaza „turatiei” in scadere la care sunt folosite centralele de baza, pe combustibili fosili, in favoarea regenerabilelor”, sustine Jacqueline Lilinshtein, analist la BNEF. Centralele electrice proiectate sa functioneze la capacitate maxima doar in perioada de cerere mare din an, cunoscute sub denumire de centrale „peaker” („varf” referitor la perioada cererii mari), joaca un rol mai mic. In orice caz, rezultatul final este acela ca electricitatea pe baza de carbune sau de gaz natural devine tot mai scumpa si profiturile mai putin previzibile.

Opusul il reprezinta, intr-adevar, sursele eoliana si solara, ca si noile sisteme de baterii care pot fi asociate cu energiile regenerabile pentru a inlocui centralele „peaker”. Energia eoliana a devenit pentru prima data cea mai ieftina electricitate in Statele Unite (sunt incluse subventiile) anul trecut, potrivit BNEF. Energia solara se afla un pic mai „in spate”, insa costurile sale scad rapid, in special cele asociate cu finantarea unui proiect nou.

Avantajul economic al energiilor eoliene si solare merge dincolo de pret. Este de remarcat faptul ca in fiecare regiune majora din lume, costul in ceea ce priveste durata de viata in cazul proiectelor noi pe baza de combustibili fosili, carbune si gaz, este in crestere considerabila in a doua parte a lui 2015, dupa cum arata analiza BNEF. Si in fiecare din aceste regiuni majore costul in cazul regenerabilelor continua sa scada.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.