Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Politica Energetica

TANAP – Turcia deschide conducta de gaze naturale din Azerbaidjan

Conform Reuters, Președintele turc Tayyip Erdogan a organizat marți o ceremonie pentru a marca începerea livrărilor de gaze din Azerbaidjan în Turcia prin intermediul conductei de gaze naturale trans-anatolian (TANAP).

Conducta de 7,99 miliarde de dolari, care transportă gaze din domeniul Shah Deniz II din Azerbaijan, reprezintă un pas major în eforturile Uniunii Europene de a reduce dependența de gazul rusesc prin dezvoltarea așa-numitului Coridor Sudic al Gazului.

Gazele vor proveni din Azerbaidjan prin prelungirea conductei din Caucazul de Sud prin Georgia, apoi prin TANAP de 1.850 km prin Turcia și prin Pipeline Trans-Adriatic (TAP) către Grecia, Albania și Italia. Erdogan a declarat că livrările de gaze către Grecia vor începe în iunie 2019.

Sursă foto: E-nergia

Producția din Shah Deniz II se așteaptă să ajungă în 2020 la 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 10 miliarde de metri cubi destinați Europei și 6 miliarde Turciei. Erdogan a declarat că capacitatea conductei va fi crescută în funcție de cerere.

Conform News Energy, investiția totală a fost evaluată la 8,5 miliarde de dolari, partenerii în proiect fiind compania de stat azeră SOCAR (51%), compania turcă BOTAS (30%), britanicii de la BP (12%) și SOCAR Turcia (7%). Partea europeană a proiectului este programată să devină operațională în 2020.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.