Energie & Utilitati & Infrastructura, Finantari UE & Granturi

Rata de absorbtie de 0,2% intr-un an in Programul Operational Sectorial Transporturi

images (1)

 

 

 

 

Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T), cel mai mai bine finanţat dintre programele operaţionale sectoriale, cu o alocare totală de 4,5 mld. euro între 2007 şi 2013, nu a luat decât 11 mil. euro de la UE (ca rambursări), adică 0,2% din total, intr-un an de zile.

În total, în aproape 7 ani de la integrarea în UE, România a luat pe POS-T doar 295 mil. euro (6,4% din total) şi vorbim de un program care era menit să remedieze una dintre cele mai grave probleme ale României, in­fra­structura.

România este obligată să ia de la UE, în 2013, 1 mld. euro pe POS-T, altfel banii sunt pierduţi, în cadrul procedurii de dezangajare automată a fondurilor.

Dar suntem aproape de jumătatea anului şi, în curând, se împlineşte un an de când, pe POS-T, Comisia Europeană nu mai face plăţi. La sfârşitul lui 2011, Comisia Europeană a aprobat finanţarea mai multor tonsoane de autostrăzi (Lugoj – Deva, Nădlac – Arad, Orăştie – Sibiu) cu 730 mil. euro. La un an şi jumătate de atunci, niciun un cent de la UE nu a ajuns în aceste autostrăzi, care merg înainte cu bani de la buget.

Ministrul transporturilor Relu Fenechiu susţine că a reuşit să „deblocheze“ POS – Transporturi şi că va aduce în România 4 mld. euro pentru proiecte în infrastructură.

În realitate POS – T este în continuare oprit de la finanţare.

Ministrului transporturilor Relu Fenechiu şi mi­nistrului fondurilor europene Eugen Teodo­rovici le mai rămân la dispoziţie doar şase luni pentru a lua pe POS-T 1 mld. euro, astfel încât banii să nu fie pierduţi în cadrul procedurii de dezangajare automată a fondurilor UE.

Anul acesta, pe toate cele şapte programe operaţionale, România trebuie să ia de la Bruxelles 6,5 mld. euro. Tot ce nu este absorbit până la această sumă este pierdut în cadrul procedurii de dezangajare automată. Iar în 4 luni ale lui 2013, de la Bruxelles au fost rambursaţi, în total, sub 400 mil. euro, ceea ce înseamnă că în lunile care au mai rămas România trebuie să primească peste 6 mld. euro.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.