Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, Piata de Capital - BVB

SAUDI ARAMCO este „gata” pentru oferta publică inițială (IPO)

Sursa: The Guardian

Directorul financiar al gigantului petrolier a declarat recent pentru The New York Times că data listării publice va depinde de „acționarul” său: guvernul Arabiei Saudite.

Gigantul petrolier Saudi Aramco este pregătit pentru o ofertă publică inițială, a declarat directorul său financiar, reînnoind perspectivele pentru o listare mult așteptată, care ar putea fi un pas major spre diversificarea economiei Arabiei Saudite.

Nota 1 EconomicZoom: Să vedem totuși care este impactul real asupra producției Saudi Aramco al atacului din weekend cu drone din partea rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran.

 

Compania de stat s-a îndreptat către o mai mare transparență financiară, curtând investitori internaționali, iar sugestia că ar fi gata pentru o ofertă publică a apărut în timpul primului anunț privind veniturile. Compania, cel mai mare producător de petrol din lume, a declarat că a generat un Profit Net de 46,9 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2019.

Nota 2 EconomicZoom: cu aceste cifre, Saudi Aramco ar putea deveni cea mai valoroasă companie a Lumii – peste liderii cu Capitalizări bursiere de cca. 1 trilion de dolari de astăzi – toți din sectorul Tehnolgic din SUA (Apple, Microsoft, Amazon).

 

Khalid al-Dabbagh, seniorul vicepreședinte pe finanțe, strategie și dezvoltare al Saudi Aramco, a declarat că oferta publică va depinde de „acționarul” său – guvernul saudit – și a oferit o perspectivă scăzută asupra momentului în care se va întâmpla o astfel de listare.

„Compania este pregătită pentru I.P.O.”, a declarat domnul al-Dabbagh analiștilor, adăugând că oficialii saudiți vor „anunța-o în funcție de percepția lor despre care vor fi condițiile optime de piață”.

El a discutat, de asemenea, un memorandum de acord semnat recent cu Reliance Industries din India, afirmând că i-ar permite lui Aramco să examineze cifrele Reliance și că un potențial acord între cele două companii a fost „la începuturi”.

„India este o țară mare, cu cerere mare, o cerere în creștere”, a adăugat domnul al-Dabbagh.

Reliance a anunțat că Aramco urma să cumpere un pachet de 20% în activitatea de rafinare și petrochimie. Miza investiției Reliance, estimată la 15 miliarde de dolari, ar crea un parteneriat între regatul saudit și puternica familie Ambani din India.

Comentariile lui al-Dabbagh cu privire la oferta publică par să confirme că liderii saudiți sunt dornici să avanseze, deși rămân încă să fie luate unele decizii cheie. Pregătirile anterioare pentru vânzarea de acțiuni au fost anulate anul trecut, deoarece prețul petrolului a scăzut, iar saudiții s-au confruntat cu întrebări privind evaluarea și privind prețul la care compania va fi listată.

Însă, după ce o emisiune de obligațiuni din acest an a atras un interes semnificativ din partea investitorilor, Mohammed bin Salman, prințul coroanei saudite și factorul principal de decizie al regatului, pare să fi decis că oficialii ar trebui să își reia pregătirile pentru o ofertă publică.

Saudiții calculează, de asemenea, că furia internațională se estompează după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în Turcia anul trecut de către operatori saudiți asociați cu prințul coroanei.

Sursa: Nikkei Asian Review

În comunicarea financiară publicată recent, Aramco a spus că venitul său net a scăzut cu 12%, de la 53 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, când prețurile petrolului erau mai mari. Compania a mai spus și că a câștigat 66 de dolari pe baril pentru petrolul său, cu 4% mai puțin decât un an mai devreme.

Rezultatele au indicat că, odată cu declinul, Aramco a fost mult mai profitabil decât colegii săi producători de petrol.

Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră americană, a adus 5,5 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2019; Royal Dutch Shell, cea mai mare companie petrolieră din Europa, a raportat venituri nete de 9 miliarde de dolari pentru primele șase luni ale anului.

„În ciuda prețurilor petrolului mai mici în prima jumătate a anului 2019, am continuat să obținem venituri solide”, a declarat directorul executiv al Aramco, Amin H. Nasser, într-un comunicat. Dezvăluirea rezultatelor financiare, a spus el, a fost „o etapă semnificativă în istoria Saudi Aramco”.

Compania a refuzat de mult să dezvăluie parametrii cheie, inclusiv cantitatea de petrol pe care o produce și cât de mulți bani aduce. În aprilie, totuși, a rupt precedentul și a însoțit oferta de obligațiuni cu un prospect detaliat care a oferit investitorilor o abundență de statistici financiare și petroliere.

Deoarece obligațiunile sunt tranzacționate public, Aramco este acum obligată să publice rezultatele sale financiare.

Compania a mai spus luni că a plătit dividende de 46,4 miliarde de dolari, o sumă aproape egală cu cifra de venit netă, guvernului saudit în prima jumătate a anului. Analiștii le-au spus investitorilor că compania de stat nu are o politică clară privind dividendele.

„Până în prezent, există puțină claritate asupra modului în care sunt determinate dividendele”, au scris analiștii companiei de cercetare de piață Energy Intelligence, într-o notă pentru clienți săptămâna trecută.

Analiștii de la Bernstein, o altă firmă de cercetare de piață, au întrebat dacă Aramco ar putea continua să plătească dividende atât de mari. Menționând că compania a raportat indicatorul „flux de numerar liber / Free Cash Flow” de 38 de miliarde de dolari pentru prima jumătate a anului, analiștii Bernstein au scris: „Aceasta presupune că Aramco împrumută pentru a plăti dividendul, ceea ce este puțin probabil să fie sustenabil pe termen lung.”

Aramco a spus că dividendele includ o plată „obișnuită” de 26,4 miliarde de dolari și un dividend „special” de 20 de miliarde de dolari, care „reflectă performanța excepțional de puternică” a companiei anul trecut, când a câștigat 111 miliarde de dolari.

Mișcarea Aramco către divulgarea mai multor informații coincide cu devenirea din ce în ce mai acaparatoare a companiei, în special în afara Arabiei Saudite, în moduri care ar putea adăuga nevoia sa de mai multă finanțare. Obligațiunile emise în aprilie a.c. au fost menite să ajute la finanțarea achiziției Aramco de 69 de miliarde de dolari a unei participații deținute de guvern în Sabic, o companie petrochimică saudită.

Miza în activitatea de rafinare, petrochimie și combustibil a Reliance ar ajuta la îndeplinirea obiectivului Aramco de a asigura piețe pentru petrolul său brut. Datorită creșterii producției interne, Statele Unite și-au redus brusc importurile din regiunea Golfului Persic, furnizori precum Kuweitul, Irakul și Arabia Saudită luptându-se pe piețele asiatice cu creștere rapidă, precum India.

Acordul dintre Aramco și Reliance solicită companiei saudite să furnizeze 500.000 de barili pe zi în brut către rafinăria Jamnagar a companiei indiene pe termen lung. Reliance a numit acordul „o scrisoare de intenție neobligatorie” și a spus că evaluează afacerea totală la 75 de miliarde de dolari.

Aramco pare să umple găuri în portofoliul său, în speranța de a se asemăna mai mult cu companii precum Exxon Mobil și Royal Dutch Shell, care au mari afaceri adiacente în domeniul gazelor naturale și întreprinderilor de rafinare pentru a-și completa producția de țiței.

Aramco a ajuns recent la o înțelegere cu Sempra Energy, un important distribuitor american de gaze naturale, pentru a cumpăra gaz natural lichefiat timp de 20 de ani și pentru a participa la un pachet de până la 25 la sută într-o instalație exportatoare de gaz pe care Sempra intenționează să o construiască la Port Arthur, Texas.

Deși bogată în țiței, Arabia Saudită s-a străduit să producă gaz natural suficient pentru a alimenta energia electrică și alte afaceri industriale. Saudiții ard cantități mari de petrol brut în perioada sezonului estival, când cererea de energie electrică pentru răcire este imensă.

Dezvăluirile companiei saudite oferă comercianților, analiștilor și concurenților o perspectivă mai largă asupra activității unei companii al cărei unic acționar, guvernul saudit, influențează piețele petroliere prin conducerea sa de facto a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și coordonarea politicilor prin colaborarea cu producători precum Rusia.

Aramco a declarat că a produs în medie 10 milioane de barili de petrol pe zi în prima jumătate a anului. Se crede că producția este mult mai mică decât s-ar fi produs dacă nu s-ar fi urmărit consolidarea prețurilor petrolului, care sunt acum aproximativ 58 dolari pe baril pentru Brent brut, referința internațională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.