Energie & Utilitati & Infrastructura

Guvernul a aprobat proiectul Roșia Montana Gold Corporation

Proiectul de lege de la Roșia Montana  a fost aprobat de Guvernul României și a fost trimis spre Parlament. Dacă se va decide exploatarea zăcămintelelor, statul român va primi o redevență minieră de 6% și iși va crește participația indirectă în proiect la 25%.  Această participaţie a statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

sursa: realitatea.net
sursa: realitatea.net

Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, construcția minei ar dura 30 de luni după care vor urma 16 ani de exploatare și la final ecologizarea întregii zone.

 

În prezent  zăcămintele de la Roșia Montana au ajuns să valoreze 12 miliarde de dolari (dacă luam în calcul explozia prețului metalelor prețioase).

Totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania sunt calculate la peste 5,2 miliarde dolari, în condițiile menținerii parametrilor relevanți ai legislatiei fiscale incidente din România, a prețului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor și produselor necesare exploatării miniere, precum și a prevederilor planului de afaceri al RMGC.

În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.