STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale, M&A & VentureCapital & Private Equity

Romgaz: Suntem în evaluări să cumpărăm 15%-20% din perimetrul Neptun Deep de la Exxon

Adrian Volintiru, director general al Romgaz (simbol bursier – SNG), spune că cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale, controlat de statul român, este în consultări pentru a achiziţiona 15%-20% din proiectul Neptun Deep de la americanii de la Exxon, perimetru din Marea Neagră în care americanii au investit deja circa 1 miliard de dolari şi din care intenţionează să se retragă din cauza incertitudinii legislative, informează ZF.

Astfel, Romgaz ar putea face parteneriat cu OMV Petrom pentru lucrările din acest perimetru, despre care austriecii de la Petrom spun că presupune o investiţie de câteva miliarde de dolari. În cazul în care Exxon va dori să-și recupereze măcar investiția făcută până în acest moment în proiect, de aproximativ 750 milioane de dolari, Romgaz ar trebui să achite pentru un pachet de 15-20% aproximativ 220-300 milioane dolari, conform Profit.ro.

Potrivit celor mai recente date, americanii de la Exxon au investit până în prezent circa 1 miliard de dolari în perimetrul de la Marea Neagră. În total 670-900 milioane de dolari, pe care Romgaz ar trebui să-i asigure fie din surse proprii, fie din împrumuturi, cu atât mai mult cu cât mai are de finalizat investiția de Iernut, cea de la Mintia, cea de la terminalul plutitor LNG Alexandropoulis de la Marea Egee sau cea din perimetrul Trident de la Marea Neagră (unde sunt acționari minoritari, cu 12%, alături de Lukoil). În 2018, Investițiile Romgaz au fost de 1,2 miliarde lei, aproximativ 250 milioane dolari.

Nota EcZoom: Romgaz în Semestrul 1 2019 a avut afaceri de 2,9 miliarde de lei și profit de 976 milioane lei (marja 33,6%).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.