Producția de energie eoliană și solară a atins primul terawatt-ora

10 decembrie 2018 08:43

Sursă: incomemagazine.ro

Datele arată ca la 30 iunie 2018, în întreaga lume, capacitatea de producție regenerabilă eoliană si solară (fotovoltaică) ajunsese la 1013 GW.

Estimarea pentru atingerea a 2TW este mijlocului lui 2023, costul fiind cu 46% mai scăzut decât suma investită în atingerea primului TW, care a fost de $2300 miliarde.

Producția între eolian și solar este destul de echilibrată, vântul generând 54%, în timp ce soarele 46%.

Sursa: BloombergNEF

 

În 2015, totalul producției de energie din lume ajunsese la aproximativ 170.000 TWh (din care cca. 2,4% Hidro si 1% Regenerabile – nota Economic Zoom cf. Wikipedia)

https://en.wikipedia.org/wiki/Worldwide_energy_supply

Capacitatea totală instalată a regenerabilelor a crescut de 65 de ori din 2000, si de mai mult de 4 ori din 2010.

Cea mai impresionanta crestere este cea din domeniul energiei solare, care a crescut de la 8% din totalul de energie verde solara si eoliana, la 46%. Energia eoliana este inca in top, cu 54%, dar este o mare posibilitate sa isi piarda intaietatea in curand.

Investitia pentru producerea primul terawatt de energie solara si eoliana a necesitat aproximativ 2,3 trilioane de dolari.

Al doilea terawatt va costa mult mai putin, conform preconizarilor New Energy Outlook 2018, ajungand la aproximativ 1,23 de trilioane de dolari in perioada 2018 – 2022.

Analiza a vizat doar energia eoliana si solara, deoarece acestea sunt sectoarele cu cresterile cele mai spectaculoase, dar – incluzand si energia hidroelectrica -, totalul energiei verzi produse la nivelul lumii depaseste deja 2 terawatti, pragul de 1 terawatt fiind atins acum peste un deceniu.

 

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu


Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
×
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
FIŞIERE COOKIE NECESARE
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
Afisează modulele cookie necesare
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
Afisează modulele cookie necesare
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră.