LIFE-STYLE & HOBBY, Energie & Utilitati & Infrastructura, Telecom & IT-C & Online, Stiinta & Tehnologie

Primul serviciu de taxiuri autonome din lume a fost lansat pe drumuri publice la Tokio

Primul serviciu de taxiuri autonome din lume a fost lansat pe drumuri publice la Tokio. Mașina este dezvoltată de compania de robotică ZMP și este operată de compania de taximetrie Hinomaru Kotsu. Traseul este unul predefinit și face legătura între Gara Centrala a metropolei Tokio și zona de divertisment Roppongi.

Un proiect pilot de o saptamana, ce a implicat prima companie de taxi autonom a operat pe strazile Tokyo pana pe 8 septembrie 2018, in pregatire pentru Olimpiada din 2020. Masina a functionat pe un traseu prestabilit de 5,3 km, operand doar 4 drumuri dus-intors pe zi, iar rezervarile au fost facute online. Calatoria costa 1.500 yeni, in jur de 55 de lei intr-o singura directie, pasagerii trebuind sa foloseasca un smartphone pentru a porni calatoria. Companiile implicate spera sa inceapa sa functioneze la scara larga (desi pe traseuri limitate) in 2020, cand orasul va gazdui Olimpiada de Vara.

Proiectul este partial finantat de Guvernul Metropolitan al orasului Tokyo, in speranta ca acest tip de transport va scadea pretul taxiurilor si le va face mai disponibile pe scara larga si in zone mai indepartate, unde transportul public nu este foarte bine dezvoltat.

Conform Nikkei, companii din alte tari au testat si ele vehicule autonome. Uber si Waymo, o “sora” a Google, au testat si ele masini autonome in S.U.A.

In martie a.c., o masina operata de Uber a lovit si omorat un pieton, demonstrand problemele cu care ar putea sa se confrunte tehnologia. Si  Daimler, compania germana de masini, planifica sa lanseze anul viitor un serviciu de taxi autonom in California, in parteneriat cu Bosch.

Si in China s-au testat masini autonome pe drumuri publice, iar Baidu (echivalentul Google in China) doreste sa lanseze un serviciu de autobuz operat autonom.

Conform Forbes, in jur de 1500 de oameni au aplicat in Tokyo pentru a avea sansa de a merge cu masina, aratand cat de populara este ideea.

Autoturismul a operat autonom in totalitate – intoarceri, schimbari de banda si opriri. Desi nu era nevoie de mai mult de o duzina de intoarceri in calatoria de maxim 15 minute, un conducator auto “fantoma” si un tehnician au ocupat locurile din fata, gata sa intervina in caz de urgenta.

Boomul tehnologiilor autonome din industria masinilor este vazuta in mod pozitiv in Japonia, unde societatea este imbatranita si unde se sufera din cauza lipsei de soferi de taxi. Daca se considera ca testul a fost un succes, mai tarziu in acest an compania va opera un test si intre Aeroportul Haneda si zone centrale ale orasului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.