EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Energie & Utilitati & Infrastructura

Încălzirea globală, o minciună? Și ce dacă? (Radu Craciun)

Retragerea SUA din acordul de la Paris, anunțată de președintele Trump, a reinflamat dezbaterile din spațiul public dintre adepții teoriei încălzirii globale indusă de activitățile umane și adepții teoriei conspirației, care consideră că totul este o masivă inducere în eroare a opiniei publice. Obiecțiile celor din urmă parcurg un întreg diapazon: de la faptul că Pământul nu se încălzește deloc, că e vorba de o încălzire periodică ce apare inevitabil, că este o conspirație a țărilor dezvoltate ca să își pună în valoare tehnologia și până la varianta președintelui american că totul este o manipulare a Chinei.

În ce tabără mă aflu eu? Nu mai are nicio importanță, și veți vedea de ce, dar atâta vreme cât toată lumea este de acord, pe baza imaginilor din satelit, că vom asista în următoarele decenii la dispariția calotei arctice pe perioada verii, concluziile n-ar trebui să fie greu de tras.

Dar, după cum spuneam, nu vreau să intru și eu în jocul acesta al dezbaterilor pe o temă care, în momentul de față, chiar nu mai contează. Da, nu mai contează deoarece bulgărele de zăpadă a pornit la vale și nu mai poate fi oprit nici de domnul Trump și nici de alți sceptici. Pentru că omenirea tocmai și-a stabilit prioritățile pentru secolul 21: renunțarea la sursele de energie poluante generatoare de gaze de seră. I se pare cuiva o idee proastă? Dacă răspunsul este „categoric nu”, atunci mai contează cum a apărut? Adică hai să admitem prin absurd că subiectul încălzirii globale produse de om este o mare minciună. Ar fi acesta un motiv suficient ca omenirea să nu își mai dorească surse de energie și mijloace de transport nepoluante?

Până la urmă, schimbări de modele economice și de comportament de o asemenea anvergură necesită o motivare puternică. Iar subiectul încălzirii globale, adevărat sau nu, și-a atins scopul. A dus la o schimbare fundamentală a modului în care privim utilizarea resurselor energetice în viitor. A dus la schimbări substanțiale de resurse financiare și de inteligență în direcția cercetării științifice în domeniul industriilor nepoluante. În final a făcut ca schimbările să o apuce pe o cale fără întoarcere. Un motiv de frustrare? Poate mai degrabă de sărbătoare.

Iar dacă încă mai aveți îndoieli în privința ireversibilității, priviți la indicatorul care nu minte: prețul petrolului. El reflectă tocmai panica producătorilor de a rămâne cu rezervele de hidrocarburi în pământ, nevalorificate, motiv pentru care reducerile de cote de extracție se fac din ce în ce mai greu, mai ales în contextul apariției SUA ca producător notabil.

În acest context, faptul că Arabia Saudită a făcut public la mijlocul anului trecut Planul Național de Transformare 2020, care își propune să detalieze strategia prin care va anula în următorii 4 ani dependența economiei sale de petrol, arată că nici măcar marii producători de hidrocarburi nu mai cred în viitorul acestor surse de energie. Și de ce ar face-o, atâta timp cât în decurs de 10 ani prețul panourilor solare a scăzut cu peste 60% și estimările arată că declinul va continua. Motiv pentru care, recent, ministrul saudit al energiei a anunțat că sub auspiciile Programului Național pentru Energie Regenerabilă (NREP) își propune ca până în 2023 să investească în capacități de energie regenerabilă de 9,5 gigawați (echivalentul a 9 centrale Porțile de Fier 1) și să atragă până în 2030 o finanțare în acest domeniu situată între 30 și 50 de miliarde de dolari.

Pentru că, până la urmă, miza întregii discuții este despre cum vrem să fie aerul pe care îl respirăm în orașele, țările, continentele și, în ultima instanță, planeta pe care locuim. Iar din acest punct de vedere cred că răspunsul a fost deja dat într-un mod irevocabil. Pentru că tehnologia de azi oferă soluții mult mai atractive, chiar dacă momentan mai scumpe. Întregi industrii sunt pe cale să se reformeze sau să se nască pentru a oferi surse nepoluante de energie și nimic nu mai e de natură să le oprească. Producători de panouri solare, de turbine eoliene, de automobile, sunt toți angrenați în lupta creării de produse de înaltă tehnologie cu costuri din ce în ce mai mici. Iar împotrivirea câtorva lideri politici ancorați în trecut cu siguranță nu le va sta în cale. Pentru că până și firmele americane, în pofida pieței naționale imense pe care o au, își dau seama că pierderea acestui tren tehnologic le va scoate din peisajul secolului 21.

Citeste continuarea pe blogul lui Radu Craciun.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.