Energie & Utilitati & Infrastructura, Buget & Finantare Deficit, Insolventa & Lichidatori

Datoriile firmelor româneşti către furnizorii de energie sar de 1 miliard de lei

Firme de stat şi private, din care unele în insolvenţă, au datorii către furnizorii de electricitate de peste 1 miliard de lei, din care mai mult de jumătate sunt ale CFR, potrivit Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Sursă: www.rtv.net
Sursă: www.rtv.net

„O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 millioane lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienţi aflaţi în insolvenţă”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Reprezentanţii ACUE au arătat că furnizorii sunt forţaţi să-i alimenteze cu energie şi gaze pe clienţii în insolvenţă, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc facturile. Având în vedere că pentru astfel de clienţi nu există sancţiuni, există pericolul ca rău-platnicii să abuzeze de situaţie. Foarte importantă în acest sens este propunerea de modificare a Codului Insolvenţei, prin care clienţii aflaţi în astfel de situaţii să fie obligaţi să-şi achite datoriile, conform sursei citate.

ACUE a fost înfiinţată anul trecut şi are 25 de membri, între care grupuri precum E.ON România, ENEL România, CEZ România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Reţele, Electrica, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajează, în total, peste 20.000 de angajati şi o au cifră de afaceri anuală estimată la peste 4 miliarde de euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.