Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica, Stiinta & Tehnologie

Cea mai mare fermă solară din lume este în Maroc

Marocul intenționează să devină lider mondial în domeniul energiei regenerabile, conform CNN.

Sursă foto: CNN / O vedere aeriană a oglinzilor solare la centrala Noor 1, la aproximativ 20 de kilometri, în afara orașului central marocan Ouarzazate.

Construită pe o suprafață de peste 3.000 de hectare, complexul Noor-Ouarzazate, cea mai mare fermă solară din lume, produce suficientă electricitate pentru alimentarea unui oraș de mărimea Pragăi, capitala Cehiei.

Situată la marginea deșertului Sahara, întregul complex oferă 580 megawați – economisind pentru planetă peste 760.000 de tone de emisii de carbon.

Marocul are una dintre cele mai ambițioase obiective energetice din lume. Scopul este ca 42% din energia necesară țării să provină din surse regenerabile până în 2020.

Țara este pe cale să-și atingă ținta, având în vedere că 35% din energia Marocului este deja generată datorită unor locuri precum Noor Ouarzazate.

Spre deosebire de panourile solare convenționale care furnizează energie direct în rețea, oglinzile curbate concentrează radiația pentru a încălzi tuburi de lichid care sunt pompate către o unitate de putere. Unitatea ține energia pentru utilizare ulterioară – în special noaptea când cererea este mai mare.

Un turn de 243 metri – cel mai înalt din Africa – plin de sare, este topit de căldura generată de oglinzi pe timpul zilei și rămâne destul de fierbinte pe timp de noapte pentru a furniza până la trei ore de alimentare – potrivit Băncii Mondiale, care a finanțat construcția cu un împrumut de 400 milioane de dolari, alături de cele 216 milioane de dolari furnizate de Fondul pentru Tehnologii Curate.

Combustibilul fosil importat reprezenta 97% din necesarul de energie al Marocului, potrivit Băncii Mondiale. Ca urmare, țara urmărește să diversifice și să înceapă utilizarea energiei regenerabile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.