MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, Politici Industriale, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Bolivia a renunțat la un proiect comun dedicat LITIULUI cu compania germană ACISA – O lovitură indirectă dar serioasă pentru industria auto din Germania

Sursa: https://thriftynomads.com/

Guvernul bolivian a emis un decret privind anularea unui proiect comun important dedicat litiului cu firma ACISA din sudul Germaniei. Proiectul este considerat vital pentru planurile industriei auto germane de a dezvolta baterii electrice, informează Deutsche Welle.

Guvernul bolivian a anulat un parteneriat comun cu ACI Systems Alemania (ACISA) din Germania, pentru dezvoltarea unui important proiect dedicat litiului. Locuitorii din orașul Potosi, unde întreprinderea comună a avut în plan să construiască o fabrică pentru baterii de vehicule electrice și o fabrică de hidroxid de litiu, protestează încă de la începutul lunii octombrie împotriva proiectului. Organizați de Comitetul Civic Potosi, protestatarii spun că proiectul nu va aduce beneficii comunităților locale.

Guvernatorul departamentului Potosi, Carlos Cejas, a declarat recent că a primit un decret din partea guvernului președintelui Evo Morales, de anulare a unui decret anterior care autoriza proiectul, conform agenției de știri boliviene ABI. Compania ACISA nu a avut o reacție imediată la aceste informații.

Nu a fost furnizat niciun motiv pentru decizie, dar Cejas a acuzat „agitatori” din interiorul și din afara țării de subminarea dezvoltării în regiune. Totodată, Morales se confruntă cu o perioadă de agitație gravă și solicită noi alegeri după ce a fost numit câștigător la alegerile din 20 octombrie 2019 pentru un al patrulea mandat. Înainte de alegeri, Morales a dat vina pe opoziție pentru organizarea protestelor împotriva proiectului dedicat litiului pentru a-i submina guvernarea.

Notă EconomicZoom: Evo Morales și-a dat demisia din funcție pe 10 noiembrie 2019. Mexicul a decis să-i acorde azil politic fostului preşedinte al Boliviei „din motive umanitare”.

O lovitură pentru industria bateriilor electrice din Germania

Se crede că salina Uyuni din statul Potosi găzduiește unul dintre cele mai mari depozite de litiu din lume, o materie primă cheie pentru producerea celulelor de baterii. Cererea de metale pentru baterii, cum ar fi cobaltul, nichelul și litiul, crește pe măsură ce industria auto germană căuta să construiască mai multe mașini electrice și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

Întreprinderea comună dintre compania de stat boliviană YLB și ACISA își propusese să producă până la 40.000 de tone de hidroxid de litiu pe an, pe o perioadă de 70 de ani, începând cu 2022. Peste 80% din litiu urma să fie exportat în Germania, a declarat Wolfgang Schmutz, CEO al ACI Group, compania-mamă a ACISA, în decembrie anul trecut.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a cerut industriilor germane să-și asigure stocuri de materii prime pentru bateriile electrice pentru a reduce dependența de furnizorii asiatici.

Morales a căutat să evite exportul de litiu doar ca materie primă, iar disponibilitatea Germaniei de a construi instalații de producție în țară a ajutat-o să câștige acest proiect de asociere în fața a șapte rivali din Canada, Rusia și China. Guvernul bolivian a susținut că proiectele dedicate litiului vor aduce locuri de muncă într-o regiune săracă a țării andine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.