STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, M&A & VentureCapital & Private Equity

ENEL va respecta decizia Curții de Arbitraj din Paris legată de plata acțiunilor Electrica Muntenia

ENEL respectă decizia Curții iar rezultatul acestui arbitraj este în linie cu provizioanele financiare constituite de companie în acest caz, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai grupului ENEL în România.

„ENEL confirmă că a primit din partea Curții de Arbitraj de pe lângă Cameră Internațională de Comerț de la Paris decizia arbitrajului legat de participațiile deținute în sectorul electricității din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curții iar rezultatul acestui arbitraj este în linie cu provizioanele financiare constituite de companie în acest caz”, au spus sursele citate.

Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât, săptămâna trecută, că societatea ENEL trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro. Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, care a luat decizia de a demara acţiunea, spune că banii vor fi folosiți pentru modernizarea sistemului.

În anul 2014, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica, a demarat o acţiune împotriva ENEL la Curtea Internaţională de Arbitraj pentru plata unei sume de 521 milioane de euro. ENEL nu a recunoscut această suma, susţinând că are de plătit mult mai puţin, respectiv 250 de milioane de euro. Pentru că negocierile nu au funcţionat, s-a ajuns la arbitraj.

SAPE a solicitat ENEL plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea Put Option, aşa cum s-a stabilit prin hotărârea de Guvern nr. 1163/27.11.2012.

Opţiunea Put Option prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpără un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007. Grupul ENEL ar fi trebuit să cumpere până la sfârşitul lui 2012 încă un pachet de 13,57% din acţiunile pe care le mai deţinea Electrica SA la Electrica Muntenia Sud, conform contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud. HG stabilea că preţul de vânzare este de 521.583.574 euro. Însă, tranzacţia nu a avut loc, din cauza unor divergențe asupra prețului între cele două părţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.