STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, M&A & VentureCapital & Private Equity

Enel a obţinut 3,1 mld. euro din vânzarea a 21,92% din acţiunile Endesa

Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vânzarea prin ofertă publică a 21,92% din acţiunile deţinute la compania spaniolă Endesa şi a primit două oferte neangajante pentru compania Slovenske Elektrarne din Slovacia, din partea CEZ şi a unui grup format din Mol şi statul ungar, potrivit Mediafax.

Sede_EnelPreţul stabilit de Enel pentru acţiunile Endesa a fost de 13,5 euro pe unitate, puţin sub preţul de 13,71 euro de la finalul şedinţei de tranzacţionare de joi, potrivit The Wall Street Journal. Grupul italian deţinea o participaţie de 92% la compania de utilităţi Endesa.

Pe lângă această tranzacţie, Enel a primit şi două oferte neangajante pentru participaţia de 66% la compania Slovenske Elektrarne din Slovacia, din partea companiei de utilităţi CEZ din Cehia şi a unui grup format din statul ungar şi producătorul Slovnaft deţinut de Mol, relatează Bloomberg.

Slovnaft, care este deţinută în proporţie de 98% de Mol, dispune de 4,5 miliarde de euro pentru eventuale achizţii, potrivit directorului general executiv Slovnaft, Oskar Vilagi.

El a explicat că, prin preluarea Slovenske Elektrarne, Slovnaft ar putea vinde energie electrică în sud-estul Europei, regiune care are un deficit de electricitate.

De asemenea, guvernul ceh, care deţine 70% din CEZ, şi-a manifestat dorinţa de a cumpăra participaţia deţinută de Enel datorită compatibilităţii reţelelor celor două companii şi a portofoliilor complementare deţinute de acestea.

Vânzarea activelor din Slovacia a întâmpinat dificultăţi din cauza amânării termenului de finalizare a unui proiect nuclear derulat în Slovacia.

Enel este compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa, astfel că grupul italian a decis să vândă active în valoare de peste 4 miliarde de euro până la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei.

În România, unde Enel deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie, grupul vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.