STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Enel cere 1,8 mld euro pe afacerile din Romania

energieEnel cere 1,7-1,8 mld. euro pe cele trei distributii de energie din Romania, pe care vrea sa le vanda. Surse de pe piata energiei sustin ca doua companii locale, precum si companii din Germania, Franta si China sunt interesate de preluarea companiei.

In timp ce evaluarile statului privind Enel indica un maxim de 1,2-1,3 miliarde de euro, compania cere 1,8 miliarde de euro pe afacerile din Romania. Surse din sectorul energetic sustin ca de preluarea unor active ale Enel sunt interesate companii precum E.ON (Germania), EDF (Franta), dar si o companie din China. De asemenea, companiile de stat Electrica si Nuclearelectrica si-au manifestat interesul pentru unele active ale Enel.

Surse din aceeasi piata mai spun ca este posibil ca grupul italian sa renunte la vanzare, daca nu va obtine pretul dorit, si ar lua in calcul vanzarea unor active din alte tari. Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, si-a anutat intentia de a vinda operatiunile din Romania, pana la sfarsitul acestui an.

„Enel cere un bonus de 500 milioane de euro pentru vanzarea la pachet a celor trei distributii de electricitate. Dar nu le da nimeni acesti bani pe intreg pachetul, pentru ca sunt trei contracte de privatizare pentru fiecare companie de distributie, cu clauze contractuale diferite”, au declarat respectivele surse.

In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania, detinuta prin Enel Investment Holding BV.

Enel a platit direct statului, in aprilie 2008, suma de 394,8 milioane de euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, iar dupa o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participatie de 64,4%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.