STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Energie & Utilitati & Infrastructura, Electronice & Gadget, Stiinta & Tehnologie

Elon Musk propune călătoria dintr-un oraș în altul cu racheta, chiar aici pe Pământ

„Oriunde pe Pământ în mai puțin de o oră”, spune Musk

Directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, a prezentat planurile revizuite de a călători pe Lună și Marte la o conferință a industriei spațiale, dar și-a încheiat discuția cu o promisiune destul de incredibilă: folosirea aceluiași sistem de rachete interplanetar pentru călătoriile pe distanțe lungi pe Pământ, conform The Verge.

Musk a arătat o demonstrație a ideii pe scenă, susținând că va permite pasagerilor să efectueze „cele mai multe călătorii pe distanțe lungi” în doar 30 de minute și să meargă „oriunde pe Pământ în mai puțin de o oră” pentru aproximativ același preț ca și biletul de avion economic .

Musk a propus folosirea mega-rachetei SpaceX (numită codat „Big Fucking Rocket” sau „BFR”) pentru a ridica o navă masivă în orbită în jurul Pământului. Nava se va așeza apoi pe platforme plutitoare de aterizare în apropierea orașelor mari. Atât noua rachetă, cât și nava spațială sunt în prezent teoretice, deși Musk a spus că speră să înceapă construcția rachetei în următoarele șase până la nouă luni.

În videoclipul SpaceX, care ilustrează ideea, pasagerii se urcă pe o barcă mare de la un doc din New York City până la un lansator plutitor în apă. Acolo, aceștia se urcă pe aceeași rachetă pe care Musk vrea să o folosească pentru a trimite oamenii pe Marte până în 2024. Dar, în loc să plece spre altă planetă odată ce părăsesc atmosfera Pământului, nava se separă și se îndreaptă spre un alt oraș – Shanghai.

Doar 39 de minute și aproximativ 7.000 de mile mai târziu, naveta reintră în atmosferă și aterizează pe o altă platformă plutitoare, asemănător cu modul în care SpaceX își aterizează rachetele Falcon 9 pe mare. Alte rute propuse în videoclip includ Hong Kong – Singapore în 22 de minute, Londra spre Dubai sau New York în 29 de minute și Los Angeles către Toronto în 24 de minute.

Această metodă propusă de călătorii Terra-oraș-Terra-oraș ar fi, de departe, cea mai rapidă creată vreodată de omenire. Naveta ar ajunge la o viteză de aproximativ 18.000 de mile pe oră la vârf, a spus Musk, care este cu mai mult decât un ordin de mărime mai rapid decât Concorde.

Musk a prezentat ideea la sfîrșitul discursului său, așa că a fost zgârcit cu detaliile atunci când vine vorba despre cealaltă logistică care înconjoară această propunere. (De fapt, cea mai mare parte a discursului lui Musk a fost despre cum vrea să folosească acest nou sistem de rachete pentru a face ca toate rachetele Falcon actuale și viitoare să devină învechite.) Folosind numerele pe care le-a arătat mai devreme în discuție atunci când descrie capacitatea navei în ceea ce privește Luna și Marte, putem să estimăm că ar putea transporta undeva între 80 și 200 de persoane în fiecare călătorie.

Dar nu cunoaștem alte principii cum ar fi ce cotă de piață de transport aerian Musk vede că va ocupa, cum ar fi reglementată sau chiar când SpaceX ar putea încerca o astfel de idee.

De asemenea, nu știm cum ar fi experiența pasagerilor și acesta este un factor important într-o idee de genul asta. Gândul de a zbura cu o rachetă în spațiu este interesant, precum și potențialul de a adăuga momente de imponderabilitate la călătoria spre Londra sau oriunde.

Dar vor fi oamenii cu adevărat dispuși să-și pună trupurile prin astfel de stress-uri extreme, de dragul de a elimina câteva ore din călătoria lor?

Și apoi este aterizarea. În ciuda bâlbelor ocazionale, avioanele au un succes copleșitor la aterizări. Spre deosebire de acestea, SpaceX a devenit foarte bun la aterizarea rachetelor Falcon 9 atât pe uscat cât și pe mare, iar Musk și-a inceput discursul cu faptul că 16 dintre ele au aterizat cu succes una după cealaltă. Dar diferența dintre aterizarea unei rachete de rapel de 14 etaje fără pasageri și a unei navete mari pline cu pasageri este un subiect pe care sperăm că Musk îl va prezenta, fie în timpul unei alte expuneri, fie în timpul următoarei sesiuni de Twitter.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.