STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Privatizare & Retrocedare, Piata de Capital - BVB

Electrica vrea sa atraga cel putin 435 mil. euro prin bursa

electricaBursa de la Bucuresti freamata in asteptarea celei mai mari oferte publice initiale (IPO) de stat din istoria sa, in urma careia autoritatile vand 51% din  actiunile Electrica, in speranta ca vor atrage, astfel, minimum 435 milioane de euro.

Electrica, controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei, scoate la vanzare pe bursa 51% din actiuni, la preturi cuprinse intre 11 lei/titlu si 13,5 lei/titlu. Compania intentioneaza sa atraga, astfel, minimum 435 milioane de euro, dupa cum a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

„Vorbim despre cel mai mare proces de listare petrecut vreodata pe piata de capital din Romania. Societatea se va lista daca va obtine minimum 435 de milioane de euro. Este o dovada de curaj sa incercam 51% listare pe piata de capital din Romania”, a spus Nicolescu, la finalul sedintei de Guvern.

Acesta a tinut sa precizeze ca oferta de listare a Electrica este o modalitate de incurajare a pietei autohtone de capital, este o dovada si un angajament al Guvernului de a transparentiza si de a imbunatati performantele companiilor de stat. In plus, „este o dovada ca statul este dispus sa continue privatizarile, insa la un pret corect, la un pret care sa fie avantajos pentru stat. (…) In contextul ultimelor dezvoltari in care Romania si-a imbunatatit ratingul de tara, suntem in situatia in care putem vinde si suntem dispusi sa vindem daca pretul este unul corect”, a continuat ministrul delegat.

Exceptand eventuale discounturi ce ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsa intre aproximativ 1,949 miliarde lei, echivalentul a 443,3 milioane euro, si 2,392 miliarde lei, 544,1 milioane euro.

Razvan Nicolescu a anuntat ca, saptamana viitoare, se va afla la Londra pentru a promova Electrica pe piata de capital de acolo si spera ca oferta va fi incheiata pana in 26 iunie, iar listarea efectiva va avea loc pe pe 3 iulie.

Pretul final de vanzare va fi stabilit in functie subscrierile de pe transa investitorilor institutionali, care pot plasa ordinele la preturi cuprinse intre intervalul 11 lei/titlu – 13,5 lei/titlu. Micii investitori vor cumpara actiunile la un pret mai mic, acestora urmand sa le fie acordat si un discount.

IPO Electrica ar fi cea mai mare oferta derulata la BVB, depasind oferta Romgaz, prin care s-au vandut doar 15% din actiuni pentru 1,734 miliarde lei, aproximativ 391 milioane euro.

Raportat la pretul mic, Electrica este evaluata la 3,821 miliarde lei, adica 869,3 milioane euro, iar raportat la pretul maxim, valoarea este de 4,69 miliarde lei, echivalentul a 1,066 miliarde euro.

IPO Electrica va avea trei transe (pentru investitori institutionali, de retail si investitori foarte mici), iar investitorii pot cumpara actiuni atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si certificate globale de depozit (GDR-uri) pe piata de la Londra. Potrivit ministrului delegat pentru Economie, 85% din actiunile scoase la vanzare sunt destinate investitorilor institutionali, si doar 15% investitorilor de retail (atat mari, cat si mici).

Transa destinata investitorilor de retail poate fi majorata pana la 22% din actiuni, daca va exista interes din partea acestora. Pe transa micilor investitori, pentru primele 10.000 de persoane este garantata achizitia unui numar de cel mult cate 1.000 de actiuni, in functie de numarul de titluri pentru care au plasat ordin de subscriere.

Micii investitori pot cumpara intre 250 si 1.000 de actiuni, garantat, iar dupa acest prag vor primi pro-rata, in functie de gradul de subscriere. Investitorii care vor subscrie in prima saptamana pentru mai mult de 1.000 actiuni, dar mai putin de 20.000 de titluri vor beneficia de un discount de 5%.

Oferta este intermediata de consortiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale si Swiss Capital.

Electrica a inregistrat, in primul trimestru, un profit net consolidat, excluzand participatiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), usor sub cel din aceeasi perioada din 2013, iar anul trecut a obtinut un castig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, inainte de listarea companiei la bursa, proces in urma caruia participatiile minoritare ale grupului au fost transferate catre o societate nou-infiintata, cu scopul administrarii acestor active, la care statul este actionar unic.

Segmentul de distributie al Electrica este reprezentat de Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si compania de servicii energetice Electrica Serv. Segmentul d edistributie este limitat geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.