STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Privatizare & Retrocedare, Piata de Capital - BVB

Electrica a atras 444,3 mil. euro pe bursă. BERD este, acum, al doilea cel mai mare acționar

Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro) prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie, preţul final rezultat din operaţiune fiind de 11 lei pe acţiune, adică preţul minim stabilit prin prospect. Intervalul de preţ stabilit în prospectul ofertei Electrica a fost de 11 – 13,5 lei/acţiune, potrivit Mediafax.

1Numărul final de acţiuni alocat pentru tranşele investitorilor de retail – atât mici, cât şi mari – este de 37,209 milioane de titluri. Astfel, investitorii de retail au obţinut 20,99% din volumul total de acţiuni scoase la vânzare în cadrul ofertei, de 177,188 milioane, faţă de procentajul de 15% alocat iniţial.

Sindicatul de intermediere anticipează că admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe Bursa din Bucureşti şi a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc în sau în jurul datei de 4 iulie, 2014. Pentru GDR-urile vândute în ofertă, preţul final a fost stabilit la 13,66 dolari/GDR.

Oferta publică iniţială a Electrica a fost intermediată de Raiffeisen Bank SA, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, BRD şi Swiss Capital. La preţul final din ofertă, capitalizarea bursieră a Electrica este de 3,81 miliarde lei.

Oferta publică iniţială a Electrica a constat în vânzarea a 177,188 milioane de acţiuni noi, reprezentând 105% din numărul total de acţiuni existente ale companiei anterior operaţiunii. Statul va transfera astfel către investitori privaţi un pachet reprezentând 51% din acţiunile Electrica.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit al doilea cel mai mare acţionar al Electrica după statul român, investind 75 milioane euro în oferta publică iniţială înceiată miercuri, iar al treilea acţionar este grupul financiar olandez ING, potrivit ministrului pentru Energie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.