STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

Manifestațiile de la Kiev și impactul lor

Conform apelului lansat duminică în vederea obligării puterii să demisioneze, cateva sute de mii de manifestanţi din cadrul opoziţiei blocau luni dimineaţa accesul în sediul Guvernului ucrainean, în centrul Kievului, transmite AFP.

Sursă: www.theguardian.com
Sursă: www.theguardian.com

Astfel, după două zile de la o manifestaţie considerată fără precedent de la „revoluţia portocalie” din 2004, sute de mii de persoane au petrecut noaptea în Piaţa Independenţei.

Liderii opoziţiei au îndemnat duminică seara la ocuparea cartierului guvernamental din centrul Kievului, până la demisia Guvernului preşedintelui Viktor Ianukovici. Toate străzile din jurul sediului Guvernului au fost, de asemenea, blocate de către automobilişti, simpatizanţi ai opoziţiei.

Mobilizarea opoziţiei a fost provocată de schimbarea, săptămâna trecută, a poziţiei puterii ucrainene, care a suspendat semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, pentru a se orienta către Rusia.

Cel puţin 109 persoane au fost spitalizate în urma ciocnirilor de noaptea trecută dintre poliţie şi protestatari, potrivit unui comunicat al guvernului.

Jose Manuel Barroso a îndemnat toate părţile din Ucraina să aibă o atitudine de reţinere şi să fie respectate drepturile fundamentale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. De asemenea, Barroso i-a cerut preşedintelui Ianukovici să ancheteze acţiunile brutale ale forţelor de ordine contra protestatarilor şi să dialogheze cu opoziţia şi cu reprezentanţii societăţii civile.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat, luni, manifestaţiile izbucnite în Ucraina după decizia Kievului de a nu semna acordul cu UE, afirmând că este vorba „mai degrabă de un pogrom decât de o revoluţie”.

Rusia va oferi Ucrainei gaze naturale mai ieftine dacă Guvernul de la Kiev optează să se alăture blocului economic condus de Moscova, după suspendarea negocierilor cu privire la crearea unei zone de liber-schimb cu UE, potrivit primvicepremierului Igor Şuvalov.

„Nimeni altcineva în afara Rusiei nu poate oferi Ucrainei fondurile de care are nevoie, atât de repede şi într-o asemenea cantitate”, a spus el. „Un acord în domeniul gazelor poate ajuta Ucraina să scape de o problemă uriaşă. Le putem da şi un împrumut, dar nu îi vom ajuta fără un angajament din partea lor”, declara Şuvalov luna trecută într-un interviu pentru Biroul Bloomberg de la Moscova.

Efectele financiare ale manifestațiilor 

  • Randamentul obligaţiunilor denominate în dolari, cu maturitate în 2014, a crescut cu 2,74 puncte procentuale, la 19,34%, faţă de o medie de 8,52% înregistrată de la emiterea acestora în august 2012 şi un minim absolut de 5,34% atins în luna martie, relatează Bloomberg.
  • Costul asigurării obligaţiunilor Ucrainei prin CDS-uri a urcat cu 0,81 puncte procentuale, la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, devenind cel mai scump din Europa, înaintea celui înregistrat de Cipru.

Deţinătorii de obligaţiuni sunt îngrijoraţi că Ucraina, care trebuie să ramburseze datorii de 15,3 miliarde de dolari în următorii doi ani şi a suspendat negocierile cu FMI, va avea probleme să îşi respecte obligaţiile financiare.

Guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Ihor Sorkin, a afirmat într-o postare video pe site-ul instituţiei că aceasta îşi va creşte prezenţa pe piaţa monetară, pentru păstrarea echilibrului şi reducerea riscurilor. Astfel, el a cerut populaţiei să îşi păstreze încrederea în băncile ţării şi în siguranţa depozitelor lor.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.