STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, P.I.B. & STATISTICI

Educatia financiara se reflecta in pozitia României pe ultimele locuri in UE dupa nivelul PIB/locuitor

Adrian Vasilescu1Nivelul redus al educatiei financiare din Romania reiese si din pozitiile pe care le ocupa tara noastra in Uniunea Europeana (UE), in functie de PIB, locul 17, si PIB pe locuitor, locul 27-28, la o populatie de 20 de milioane de locuitori, a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, cu prilejul evenimentului „Educatia financiara: investitie in viitorul societatii”.

„Dupa populatie, suntem pe locul sapte, dupa PIB-ul total, suntem a 17-a tara, iar după PIB-ul pe locuitor, pe toate cele trei categorii – PIB-ul pe locuitor, PIB-ul la paritatea puterii de cumparare standard si PIB-ul pe locuitor la nivelul consumul efectiv -, suntem pe ultimele locuri 27-28, din 28 de tari”, a spus Vasilescu.

El a si exemplificat: „Romania are 20 de milioane de locuitori, iar Finlanda, cinci milioane. Finlanda are un PIB de 200 miliarde de euro, iar Romania, 130 de miliarde de euro. Ei impart 200 miliarde de euro la cinci milioane de locuitori, noi impartim 130 de miliarde la 20 de milioane de locuitori. Aceasta nedreptate ne-o facem singuri prin lipsa noastra de educatie financiara”, a subliniat consilierul guvernatorului BNR.

Banca Nationala nu are date concrete referitoare la nivel educatiei financiare din Romania, sustine Vasilescu, dar „un lucru este cert, dupa date relative, acest nivel este scazut, educatia financiara este slaba in scoala, este si mai slaba la nivelul populatiei si rezultatele arata ca sunt foarte multe lucruri despre lumea financiara, pe care populatia nu le stie”.

Cel mai recent studiu realizat de Banca Mondiala arata ca gradul de cunostinte economice si financiare din Romania, masurat pe o scara de la 0 la 100, se situeaza la nivelul de 31, a adaugat Adrian Vasilescu.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.