STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, FINANTE PERSONALE, Asigurari & Pensii Private

Economisirea pentru pensie, doar un vis


Y-GenerationDesi majoritatea tinerilor se vad in ipostaze absolut optimiste dupa pensionare – calatorind in strainatate sau ocupandu-se de hobby-uri -, doar 12% economisesc pentru pensie.

Putini tineri se gandesc sa economiseasca bani pentru batranete, fiind in mentalitatea varstei, pana la urma, dorinta de a cheltui cat mai multi bani pentru confortul sau urgentele imediate. Criza insa, dar mai ales perspectivele sumbre privind nivelul pensiilor in Romania in urmatorii ani, ar trebui sa le schimbe socotelile. De exemplu, in 2035, pensia va reprezenta jumatate din salariul minim pe economie, potrivit estimarilor majoritatii analistilor. In aceasta perspectiva, ar insemna ca economiile insumate ar trebui sa fie cat 108 salarii minime, la valoarea de atunci sau circa 75.000 de lei, valoarea de acum, pentru a se putea asigura subzistenta timp de 18 ani. La un salariu de 2.000 de lei, de exemplu, si presupunand ca se pot economisi 10-15%, in 20 de ani ar trebui pusi deoparte, pe luna, 312 lei, iar timp de 30 de ani, cate 208 lei.

Dar, cel mai bine creioneaza portretul tanarului angajat in prezent si viitor pensionar un studiu realizat de ING Asigurari de Viata in octombrie 2013, denumit „Cum te pregatesti pentru batranete?”. Potrivit cercetarii, desi 49% dintre tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani se consideră principalii responsabili pentru nivelul veniturilor de care vor dispune după momentul retragerii din activitate, doar 12% economisesc pe cont propriu pentru pensie. 60% dintre acestia sustin ca sunt interesati de stirile privind tematica pensiilor, dar interesul lor creste odată cu inaintarea in varsta. Aproape 80% dintre persoanele din categoria 36-45 ani au confirmat acest lucru.

Tinerii nu au inca deprinderea de a economisii, cu toate ca 87% dintre respondentii cu varste intre 18  si 35 de ani cred ca valoarea pensiei de stat nu le va fi suficienta la momentul retragerii din activitate. Totodata, acestia cunosc problemele cu care se confrunta sistemul public de pensii, iar 95% dintre ei considera ca este riscant sa se bazeze exclusiv pe pensia pe care o vor primi de la stat, in principal din cauza schimbarilor ce pot surveni in privinta varstei de pensionare si a cuantumului veniturilor asigurate.

Interesant este faptul ca imaginea pe care o au tinerii despre pensionare este in mod clar mai optimista decat cea a respondentilor cu varsta peste 35 de ani. Jumatate din tineri se vad calatorind cel putin o data pe an in strainatate, in timp ce 62% cred ca se vor ocupa de hobby-urile proprii, ceea ce arata un decalaj important in privinta actiunilor pe care le intreprind pentru a isi construi un viitor financiar asa cum si-l doresc. Astfel, numai 12% din tineri reusesc sa economiseasca pentru pensie, chiar daca 54% dintre ei si-au propus sa puna bani deoparte. Prioritatile pe termen scurt si mediu, mai tangibile si urgente, sunt cele care “acapareaza” economiile tinerilor. Putin peste jumatate, 52%, dintre ei declara ca reusesc sa puna lunar deoparte cel putin 10% din venit pentru obiective diverse.

Si asta cu toate ca, aproape jumatate dintre tineri se considera principalii responsabili pentru a avea un venit adecvat propriilor nevoi la momentul in care se vor pensiona si doar 12% cred ca aceasta principala responsabilitate revine angajatorilor lor. 39% dintre tineri apreciaza ca statul este cel care ar trebui sa le asigure un nivel adecvat de venituri. Oricum, 68% dintre tineri se vad retragandu-se din activitate inainte de implinirea varstei standard de pensionare, in prezent 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

„Vedem, in acest studiu, un tanar care isi doreste sa se pensioneze cat mai devreme, sa isi petreaca varsta a treia cat mai dinamic si preocupandu-se de propriile pasiuni, dar totodata inca destul de neimplicat si inactiv in a economisi individual pentru a putea avea stilul de viata dorit”, concluzioneaza Marius Popescu, director general ING Asigurari de Viata. Acelasi decalaj se remarca si in privinta procentului tinerilor care au o pensie facultativa in portofoliul ING Asigurari de Viata, doar 20% dintre clientii companiei au sub 35 de ani. „Pentru a putea deveni realitate, aceste planuri trebuie insa sa fie sustinute de un demers individual de economisire, care sa inceapa cat mai din timp, deoarece astfel efortul necesar pentru a asigura nivelul de trai dorit la pensie va fi mai redus iar suma disponibila va fi mai importanta”, adauga Popescu.

In ceea ce privestee participarea la sistemul de pensii administrate privat (P2), 33% dintre tineri au declarat ca stiu exact care este contributia lunara la fondul de pensii, comparativ cu 43% dintre persoanele de peste 36 de ani, iar 34% dintre tineri stiu cati bani au acumulat in contul individual de pensie privata obligatorie. In acelasi timp, peste 80% dintre tineri inteleg „mecanismul de functionare” a sistemului privat de pensii, respectiv faptul ca fondurile care se acumuleaza din contributii in conturile individuale le apartin si se vor intoarce la ei in viitor, neredistribuindu-se actualilor pensionari.

Studiul a fost realizat in mediul online, pe un esantion reprezentativ pentru mediul urban de 1.731 de persoane, dintre care 68% au intre 18 si 35 de ani, iar restul intre 36 si 45 de ani.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.