STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, EUROPA, Piata Valutara, Treasury-Bonds & Bills

Economia Ucrainei se prabuseste pe fondul violentelor

Ucraina Piata Independentei1Obligatiunile guvernamentale si moneda ucraineana au inregistrat scaderi semnificative, ieri, dupa violentele fara precedent de marti de la Kiev. In plus, 2014 este anul scadentelor la o serie de datorii, iar riscul lipsei de lichiditate este tot mai evident.

Situatia pune noi presiuni pe rubla ruseasca, care a atins un nou minim istoric in raport cu moneda euro, transmite Reuters. Problemele din Ucraina afecteaza moneda ruseasca, in conditiile in care Moscova este un aliat important al presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, si a promis un pachet de sprijin in valoare de 15 miliarde de dolari. Ieri, rubla ruseasca a trecut pentru prima data de pragul de 49 de ruble pentru un euro, in timp ce dolarul a urcat pana la 35,68 ruble, cea mai mare cotatie inregistrata dupa 2009.

De asemenea, hryvna ucraineana a scazut pana la 9,0 unitati pentru un dolar, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani. „Este evident ca situatia se agraveaza. Se pare ca va fi mai rau inainte de a fi mai bine”, afirma Ilan Solot, trader la Brown Brothers Harriman.

Contractele credit default swap (CDS), prin care investitorii asigura datoriile Ucrainei fata de posibilitatea de neplata pe cinci ani au urcat pana la 1.271 puncte de baza, cel mai ridicat nivel de dupa decembrie 2009, potrivit firmei Markit.

In plus, datorii ucrainene in valoare de aproximativ noua miliarde de dolari, dupa estimarea analistilor de la Bank of America Merrill Lynch, ajung la maturitate in acest an, dintre care aproximativ 3,6 miliarde de dolari reprezinta imprumuturile acordate Ucrainei de Fondul Monetar International, iar cea mai mare parte a rambursărilor ar urma sa aiba loc in prima jumatate a lui 2014.

De asemenea, Ucraina are de platit, in primul semestru, dobanzi in valoare de 600 milioane de dolari in contul datoriei externe. Aceasta, in conditiile in care rezervele valutare ale tarii se ridica la18 miliarde de dolari, cel mai scazut nivel din ultimii opt ani, dupa ce banca centrala a alocat aproximativ 8% din rezervele sale pentru interventii valutare, si asta numai in ianuarie 2014.

„In absenta claritatii cu privire la politicile care vor fi adoptate in urmatoarele luni, credem ca exista riscul unor probleme de lichiditate”, se precizeaza intr-un raport al Bank of America Merrill Lynch, catre clientii sai.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.