STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI

Economia Romaniei a urcat pe locul 16 in UE

economie PIBEconomia Romaniei a depasit economia Cehiei si figureaza pe locul 16 la nivelul Uniunii Europene (UE), depasind cu putin pragul de 1% din economia UE, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru 2015, preluate de CursDeGuvernare.ro.

Pentru a avea o imagine corecta a tarii noastre din aceasta perspectiva, va prezentam sintetic ponderile statelor europene, conform celor mai recente date disponibile.

La nivelul UE se poate observa o concentrare puternica a fortei economice, cu o pondere a celor mai mari cinci tari de 71,8% in PIB-ul total.

Germania trece de o cincime din rezultatul total si devanseaza cu circa trei procente Marea Britanie, singura mare putere din afara Zonei Euro. Trio-ul latin Franta, Italia si Spania se insira in spatele lor aproximativ la acelasi interval de cate trei procente.

De retinut, Euroland-ul are o pondere in ansamblul Uniunii similara cu cea a celor cinci mari economii, respectiv 71,1%, ceea ce il face sa dea tonul general al ritmului de crestere.

Am mentionat si valoarea pentru cele 15 state care constituiau UE pana in anul 2004 pentru a sesiza ca toate cele 13 state care au aderat ulterior nu au adus decat opt procente la PIB-ul total, desi au marit semnificativ suprafata si populatia UE.

tabel11

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmeaza cinci tari care au valori ale PIB cuprinse intre 2% si 5% din PIB-ul total al UE si cumuleaza aproape o sesime atat din rezultatul economic. Toate aceste cinci tari inseamna ceva mai putin decat Marea Britanie si ceva mai mult decat Franta ca pondere in PIB. Olanda, in partea de sus, si Austria, in partea de jos, delimiteaza acest pluton al economiilor de marime medie. Continuarea articolului aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.