STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI

Economia Greciei a crescut cu 0,9% în T2 2015

Economia Greciei a crescut cu 0,9% în trimestrul al doilea faţă de trimestru precedent, potrivit datelor institutului elen de statistică Elstat, care au fost revizuite în urcare cu 0,1 puncte procentuale faţă de estimarea iniţială, relatează MarketWatch, citat de Mediafax.

greecewire10n-1-webFaţă de anul anterior, economia elenă a avansat cu 1,6%, cu 0,2 puncte procentuale peste prima estimare.

Creşterea neaşteptat de mare a fost alimentată de începutul în forţă al sezonului turistic, dar efectul pozitiv va fi de scurtă durată, din cauza introducerii controlului capitalului în luna iulie, care este în continuare în vigoare.

Măsurile de control al capitalului vor influenţa negativ datele economice în al doilea semestru al anului. Autorităţile elene şi creditorii internaţionali anticipează că economia se va contracta cu 2,3% în acest an, după ce anul trecut a ieşit din recesiunea de şase ani, cu o creştere de 0,8%.

Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro au aprobat, acum o săptămână, noul plan de asistenţă financiară destinat Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.