STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI

Economia Elveţiei s-a contractat în T1 2015 prima oară în ultimii 4 ani şi jumătate

Economia Elveţiei s-a contractat în primul trimestru pentru prima oară în ultimii patru ani şi jumătate, cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, din cauza aprecierii francului care a afectat cererea din străinătate pentru produsele farmaceutice şi echipamentele fabricate în ţară, transmite Mediafax

franci-elvetieniFaţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB-ul Elveţiei a crescut cu 1,1%, potrivit datelor Departamentului Federal pentru Afaceri Economice, Educaţie şi Cercetare, relatează MarketWatch.

Datele sunt sub aşteptările analiştilor, care anticipau pentru primul trimestru o contracţie de 0,1% faţă de trimestrul precedent şi o creştere de 1,6% raportat la intervalul similar din 2014.

Analiştii au anticipat că economia elveţiană se va contracta, după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat în ianuarie, după trei ani şi jumătate, limita de apreciere a francului, de 1,2 unităţi pentru un euro. În urma eliminării acestui prag, francul s-a apreciat cu circa 12%.

Zona euro este principalul partener comercial al Elveţiei.

Cursul actual al francului este de circa 1,0350 unităţi pentru un euro, faţă de 1,2020 la începutul acestui an, iar în aceste condiţii nu este exclus ca economia să continue să se contracte în trimestrul al doilea, consideră Eric Scheidegger, şeful Directoratului pentru Politică Economică din Elveţia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.