STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, P.I.B. & STATISTICI

Economia a crescut cu 3,8% în T1 2014 față de T1 2013. Cea mai mare creștere din UE

Produsul intern brut în primul trimestru al acestui an a crescut, în termeni reali, cu 3,8% atât pe seria brută, cât şi pe cea ajustată sezonier, faţă de primele trei luni ale anului trecut, iar comparativ cu ultimul trimestru din 2013 s-a majorat cu 0,1%, potrivit unui comunicat al INS.

Datele reprezintă „estimările semnal” ale Statisticii. Varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru primul trimestru va fi anunţată pe 6 iunie 2014.

Economic-GrowthFondul Monetar Internaţional şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intenţie transmisă creditorului de la Washington.

FMI estimează, în cea mai recentă ediţie a Prognozei Economice Globale, publicată în luna aprilie, o creştere economică de 2,2% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la plus 2,5% în anul următor.

CE anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.

România a înregistrat în primul trimestru, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană (UE), de 3,8%, arată datele publicate de Eurostat.

Polonia, cu 3,5% a consemnat a doua mare rată de creştere în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, urmată de Ungaria, cu 3,2%, şi Marea Britanie, cu 3,1%, iar cele mai mari rate de contracţie a fost consemnate în Cipru, de 4,1%, Estonia, de 1,5%, şi Grecia, de 1,1%.

În zona euro, PIB a avansat cu 0,9% în primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, în timp ce UE a înregistrat o creștere de 1,4% în perioada analizată. Danemarca, Irlanda, Croaţia, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Suedia nu au transmis date către Eurostat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.