STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, INTERNATIONAL, Politica Energetica, Stiinta & Tehnologie

Dupa o incalzire globala accentuata, sa ne asteptam la o „mica era glaciara”

EarthClimatologul Cliff Harris si meteorologul Randy Mann sustin ca incalzirea globala se va accentua pana in 2030, dupa care, spre sfarsitul acestui secol, ar trebui sa ne asteptam la o mica era glaciara. Aceasta se va instala inevitabil, potrivit ciclurilor vremii desfasurate de aproximativ 11.500 de ani incoace. Cercetarea vine in contextul in care Parisul a gazduit, zilele acestea, summit-ul international legat de clima, concentrat pe elaborarea unor reguli convenite cu peste 190 de state pentru reducerea incalzirii globale sub 2 grade.

Pana la mijlocul anilor 2000, temperatura globala era cu un grad Fahrenheit mai mare, comparativ cu cea inregistrata de-a lungul secolului 20, sustin cei doi cercetatori Cliff Harris si Randy Mann, intr-un articol publicat pe site-ul LongRangeWeather.com. Din august 2007 si pana in februarie 2008, temperatura medie a Pamantului a scazut la media ultimilor 200 de ani, la 57 grade. De atunci, valoarea medie a tot fluctuat. Iarna lui 2013-2014 a fost cea mai rece si mai bogata in zapada, din timpurile moderne, mai ales in unele parti ale emisferei nordice, inclusiv in Statele Unite, Canada si Japonia.

Cliff Harris si Randy Mann sustin ca incalzirea Pamantului, dar si racirea acestuia sunt procese ce fac parte dintr-un ciclu climatic pe termen lung, determinat de activitatea solara, de temperatura de la suprafata marii si de alti factori. Oricum, activitatea omenirii regasita in arderile de combustibili fosili, defrisarile masive, inlocuirea suprafetelor ierboase cu asfalt si beton sau efectul „Urban al incalzirii Insulare” inrautatesc conditiile climaterice pe Pamant, iar aceste aspecte vor spori, in cele din urma, procesul de incalzire a planetei noastre, in urmatoarele decenii.

De la sfarsitul lui 1940 pana la inceputul lui 1970, fundatia de cercetare climaterica denumita Weather Science Foundation of Crystal Lake, din Illinois, a stabilit ca incalzirea planetei, racirea, umezeala si perioadele uscate sunt rezultatul alternarii ciclurilor climaterice pe termen lung si pe termen scurt. Cercetatori si oameni de stiinta ai acestei organizatii au concluzionat ca dinamica schimbarilor climaterice pe Pamant a influentat economiile globale si regionale, migratia umana si animala, stiinta, religia, artele, chiar si schimbarea formelor de guvernare si puterea de conducere.

Multe dintre aceste date s-au bazat pe sute de mii de ore de cercetare, realizate de dr. Raymond H. Wheeler si asociatii sai, in perioada anilor 1930-1940, in cadrul Universitatii din Kansas. Dr. Wheeler este bine-cunoscut pentru descoperirea sa cu privire la varietatea ciclurilor climaterice, inclusiv pentru estimarile cu privire la „Cel mai secetos an”, unde detaliaza despre sfarsitul erei „Globului de praf” de la sfarsitul lui 1930.

La inceputul anului 1970, planeta noastra se afla la nivelul unui ciclu de vreme rece si mai uscata, fapt ce a influentat ingrijorari legate de „Mica Era Glaciara”. Recesiunea inflationista si penuria de petrol, de atunci, au condus la rationalizarea liniilor de gaze si a benzinariilor, in toata lumea. Situatia era mult mai rea comparativ cu ceea ce se intampla acum, cel putin deocamdata.

Fundatia Weather Science este cea care a estimat, in baza diverselor cicluri climaterice, ca planeta noastra ar putea deveni mult mai calda si mai umeda, la inceputul anilor 2000, ceea ce va avea ca rezultat o anumita prosperitate globala. Cercetatorii acestei fundatii au sustinut inca de atunci ca am putea fi martorii unor evenimente meteorologice extreme manifestate pe scara larga. Ceea ce se si intampla.

Aceiasi cercetatori au supus, recent, studiului si fenomenul scaderii temperaturii Pamantului, studiu care, potrivit lor, reprezinta o combinatie a ciclurilor pe termen lung si scurt, adica o descrestere a activitatii solare, dezvoltarea unor fenomene majore, pe termen lung, precum La Ninas, scaderea temperaturii sub nivelul normal in partea sud-centrala a Oceanului Pacific.

Unii oameni de stiinta sustin ca pana in 2020, activitatea solara va scadea din nou, ceea ce ar putea determina o vreme mai rece pe tot globul. Totusi, aceasta „Vraja Rece” ar putea fi doar o intrerupere scurta a tendintei de incalzire a Pamantului. Doar timpul ne va arata daca va fi asa.

Oricum, predictiile cercetatorilor arata ca ar trebui sa ne asteptam la o mai mare incalzire a planetei noastre, mai ales pana in 2030, incalzire ce ar putea bate recordul global din 1998, cand temperatura a fost de 58,3 grade.

Potrivit publicatiei online LongRangeWeather.com, ciclul prelungit al incalzirii globale extreme, cea mai serioasa din ultimii 1000 de ani cel putin, va continua, fiind probabil cea mai severa de la mijlocul lui 2010. In octombrie 2012, americanii au putut fi martorii unei „Mega Furtuni” dezastruoase ce a lovit Coasta de Est. Marile Campii si Midwest (regiunea de Nord a statelor din SUA de la vestul Ohio la Muntii Stancosi) au experimentat, atunci, cea mai grava seceta de la „Zilele Globului de Praf” din 1930.

La fel de adevarat este ca, de la inceputul secolului, am vazut inundatii, culturi distruse de seceta si inghet, cu alte cuvinte diverse forme de manifestare violenta a vremii, inclusiv furtuni de gheata, grindina de mari dimesniuni si ploi torentiale. Cercetatorii estimau la acel moment ca, aceste conditii de vreme dure vor determina pagube suplimentare a culturilor si la o crestere a preturilor la alimente, ceea ce se intampla deja din 2011 incoace.

Dr. Wheeler a descoperit ca la aproximativ fiecare 102 ani, un ciclu climatic mult mai cald si mai uscat afecteaza planeta noastra. Ultima situatie de „cald si uscat” s-a petrecut in 1936, la finalul faimoasei perioade „Globul de praf”. In timpul acesteia, o caldura si uscaciune extreme, combinate cu atmosfera „Marii Depresii”, a facut practic conditiile de viata de nesuportat.

Urmatoarea perioada climaterica de „cald si uscat” este de asteptat sa se produca la inceputul lui 2030, probabil in jurul anului 2038. Cercetatorii estimeaza ca va avea loc o faza a vremii mult mai calda si mai uscata comparativ cu ceea ce s-a intamplat la sfarsitul lui 1990 si inceputul lui 2000.

Insa, nu trebuie sa omitem faptul ca perioadele cele mai reci ale Pamantului au urmat, de obicei, celor excesiv de calde, atrag atentia cercetatorii. Asa s-a intamplat cand planeta noastra s-a mutat brusc de la perioada de caldura medievala, intre anii 900-1300 d. Hr., la „Mica era glaciara”, din secolul 17. Din anul 2500 i.Hr., au fost cel putin 78 de schimbari climaterice majore pe tot globul, inclusiv doua schimbari importante in doar ultimii 40 de ani.

Pana la sfarsitul secolului 21, s-ar putea instala o racire puternica, care finalmente ar conduce catre expansiunea globala a erei glaciare, chiar si la latitudinile centrale. In baza datelor climaterice pe termen lung, aceste ere glaciare majore au reaparut la fiecare 11.500 de ani, asadar le-am putea experimenta din nou, in curand, spun cercetatorii, care aduaga, insa, ca totusi numai timpul ne va confirma asta.

Vizualizati mai jos un scurt video in care climatologul Cliff Harris explica aceste evolutii:

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.