STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Cercetare & Edu & Marketing & Media, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie

După modelul Furnicilor, echipe de Microroboți pot muta mașini de 2 tone

dnews-files-2016-03-micro-robots-pull-car-670-jpgArhimede a subliniat faptul că el ar putea muta lumea cu o pârghie.

El ar fi fost surprins, probabil, să afle că o echipă de șase microroboți, cântărind doar 100 de grame împreună, ar putea trage o mașină de 1,8 tone, scrie New York Times (NYT).

Un grup de cercetători de la Universitatea Stanford (Biomimetics and Dexterous Manipulation Laboratory) au cercetat limitele fenomenului de frecare în proiectarea de roboți mici, care au capacitatea de a trage de mii de ori greutatea lor, care umblă ca șopârlele gecko pe suprafețe verticale sau imită lilieci.

Acum, ei au împins “biomimicry” într-o nouă direcție. Inspirația lor au fost furnicile care lucrează ca o echipă pentru a muta obiecte masive. În acest caz, ei nu iau doar idei din natură – filmul „Big Hero 6” a scos în evidență ce ar putea face roiurile de microroboți, inclusiv să răstoarne mașini.

Abordarea cercetătorilor este contraintuitivă. În loc să arunce lovituri puternice, cum ar face un jucător de fotbal în atac, aceștia s-au axat pe sincronizarea unei bune desfășurări a micilor forțe *. Microroboții funcționează dacă lucrează împreună, și dacă o fac încet.

* Nota EconomicZoom: ca analogie, se stie de asemenea ca o armata de ostasi defiland poate darama un pod prin efectul rezonantei pasilor cadentati.

Cercetatorii au observat ca furnicile obțin o mare forță cooperativă dacă fiecare utilizează simultan trei dintre cele șase picioare ale lor.

„Luând în considerare dinamica echipei, nu doar individual, suntem capabili să construim o echipă de roboți „microTug” ai noștri, care, la fel ca furnicile, sunt foarte puternici  în mod individual, dar care, de asemenea, lucrează împreună ca o echipă „, a spus David Christensen, un student absolvent care este unul dintre autorii lucrării de cercetare. Lucrarea va fi prezentata în luna mai, la Conferința Internațională de Robotică și Automatizare din Stockholm.

Noua lor demonstrație este echivalentul funcțional al unei echipe de șase oameni care deplasează o greutate echivalentă cu cea a Turnului Eiffel și trei Statui ale Libertății simultan, a spus Christensen. Mașina este cea pe care o folosește pentru naveta la campusul universitar. O parte din magie este utilizarea unui adeziv special, care a fost inspirat de degetele de la picioare ale unei șopârle gecko.

Luna trecută, Christensen și Srinivasan Suresh, un alt student absolvent, cercetătoarea Katie Hahm și profesorul de inginerie mecanică Mark Cutkosky au publicat lucrarea “Let’s All Pull Together: Principles for Sharing Large Loads in Microrobot Teams” ( traducere „Hai să tragem împreună: Principii pentru împărțirea sarcinilor mari în echipe de microroboți”).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.