STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Asigurari & Pensii Private

Dupa Eureko, pleaca Axa

axaLa nici un an de la plecarea Eureko, francezii de la Axa urmeaza aceeasi strategie. Ei si-au vandut, in mare secret, afacerile pe asigurari de viata catre Astra Asigurari.    

La inceputul lui ianuarie 2013, grupul olandez Eureko si-a vandut afacerile cu asigurari si pensii private din Romania catre Aegon, iar acum francezii de la Axa preiau strategia, in mod absolut neasteptat. La doar cinci ani de la intrarea pe piata locala, grupul Axa si-a vandut, recent, business-ul cu asigurari de viata din Romania catre Astra Asigurari, cel mai mare asigurator din Romania in prezent. Si aceasta, dupa investitii serioase in rebranding – dupa achizitionarea, in 2010, a Omniasig Asigurari de Viata de la Vienna Insurance Group (VIG) – dar si in extindere in tara, cu mici birouri de consultanta, si formarea de brokeri de asigurari. Potrivit datelor AXA Life Insurance Romania, grupul AXA a investit 29,3 milioane de euro in subsidiara din Romania de la preluare. Cifra nu include si suma platita de AXA grupului VIG.

Daca Eureko a parasit Romania, dupa pierderi constante din 2004 si pana in 2012, in total de 30 milioane de euro, Axa Romania a inregistrat, in 2012, pierderi de aproximativ 10 milioane de euro, in crestere cu 11% fata de 2011. Si asta cu toate ca veniturile din prime subscrise ale AXA Life Insurance Romania au crescut, anul trecut, cu 31%, la 32,5 milioane de lei, de la 24,8 milioane de lei, in 2011, potrivit datelor AXA.

Grupul francez a vandut, in mare secret, operaţiunile din Romania catre Astra Asigurari, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, parţile convenind sa nu dezvaluie termenii si conditiile tranzactiei. printr-un comunicat de presa, Axa anunta aceasta tranzactie, mai exact „incheierea unui acord cu Astra Asigurari pentru vinderea operatiunilor sale de programe de asigurari de viata si economisire din Romania, precum si iesirea de pe piata din Romania (…) Partile au convenit sa nu dezvaluie termenii si conditiile tranzactiei, finalizarea acesteia supunandu-se indeplinirii conditiilor de finalizare obisnuite, inclusiv obtinerea aprobarilor din partea autoritatilor de reglementare”. Grupul AXA, prezent în 57 de ţări, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 90,1 miliarde de euro. La finele anului trecut, grupul avea în administrare active de 1.116 miliarde de euro.

Ce putin pentru Astra Asigurari, aceasta tranzactie este una istorica, deoarece in ultimii 23 de ani nu s-a mai intamplat ca o companie cu capital romanesc sa preia un asigurator cu capital strain. Tranzactia presupune, mai exact, preluarea a 40.000 de contracte si a unui business anual de 7 milioane de euro, conform exercitiului financiar incheiat in 2012. Tranzactia include si imobilele, in numar de circa 50-60, in care se regasesc agentiile teritoriale ale AXA.

Cat priveste Astra Asigurari, in primul semestru compania a avut venituri din prime de 601,7 milioane de lei, in crestere cu 16% fata de rezultatul din perioada similara din 2012. Compania a fost infiinatat in 1991, are un capital de 192,71 milioane de lei si este controlata de The Nova Group Investments Romania SA – 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, in timp ce 0,3% este detinut de mai multe persoane fizice si juridice. Astra Asigurari are doua sucursale i strainatate, in Ungaria, deschisa la finalul lui 2010, si in Slovacia, operationala din decembrie 2012.

Plecarea Axa din Romania, la putin timp dupa Eureko, confirma faptul ca piata asigurarilor nu si-a revenit inca dupa criza globala. Pe de alta parte, faptul ca si francezii renunta la piata noastra, tocmai acum cand autoritatile lucreaza la un proiect de lege pentru reformarea sistemului de sanatate, care ii coopteaza si pe asiguratorii privati, poate fi un indiciu ca lucrurile nu evolueaza avantajos pentru afacerile acestora din urma. Se pare ca numeroasele discutii, inca de la inceputul anului, ale asiguratorilor cu reprezentantii Ministerului Sanatatii privind costurile ce trebuie suportate la pachetul de baza, nu au ajuns la un punct de vedere comun. Oricum, din ambele perspective, atat in privinta pierderilor pe care le inregistreaza asiguratorii, cat si a neintelegerii acestora cu statul legat de asigurarile de sanatate obligatorii, este foarte posibil ca Axa sa nu fie ultima companie de asigurari care decide sa paraseasca Romania.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.