STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI

După doi ani de recesiune, Spania a înregistrat creştere economică de 0,1% în trimestrul al treilea din 2013

După doi ani de recesiune, Spania a înregistrat creştere economică de 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu al doilea trimestru din 2013, potrivit estimărilor băncii centrale de la Madrid, notează Bloomberg.

Sursă: www.telegraph.co.uk
Sursă: www.telegraph.co.uk

Această creştere economică a fost susţinută de exporturi și de faptul că cererea internă a scăzut cu 0,3%. PIB-ul a scăzut cu 1,2% față de trimestrul al treilea din 2012.

Spania îşi revine din a doua recesiune de după criza financiară declanşată în 2008, evoluţie susţinută de întoarcerea investitorilor pe bursă şi pe piaţa obligaţiunilor, în timp ce, pentru 2014, Robert Wood, economist la Berenberg Bank, estimează o creştere economică de până la 1,4%.

„Suntem optimişti în privinţa periferiei zonei euro pe ansamblu şi a Spaniei în particular. Spania a implementat schimbări structurale, a redus semnificativ deficitul bugetar, încrederea mediului de afaceri se îmbunătăţeşte, iar şomajul probabil nu va mai creşte prea mult”, a declarat Wood.

Gradul de îndatorare a Spaniei este estimat la 100% din PIB în 2014. Rata şomajului, în prezent de 26%, va rămâne peste pragul de 25% până în 2018, estimează FMI, în timp ce șomajul în rândul tinerilor este de 56%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.