STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

Dronele militare Blackwing pot fi lansate de sub apă, de pe submarine sau vehicule autonome

Marina americană şi-ar putea îmbogăţi în curând arsenalul de drone cu noi modele de mici dimensiuni capabile să fie lansate de sub apă, de pe submarine sau vehicule submersibile autonome, notează Go4it, citat de Mediafax.

blackwing-drone-5Dronele Blackwing, dezvoltate de compania AeroVironment, pot fi lansate din tuburi deja existente pe submarine – cele pentru contramăsuri acustice. Aparatele de zbor pot fi folosite pentru recunoaştere aeriană dar pot fi şi înarmate, potrivit producătorului.

Drona pe baza căreia a fost construit modelul „subacvatic”, numită Switchblade, a fost folosită deja cu succes în Irak şi Afghanistan, informează Go4it.

Blackwing a fost construită pentru a participa la programul „Advanced Weapons Enhanced by submarine UAS against mobile targets” lansat de marina americană şi finalizat în 2015.

În urma acestuia a fost recomandat sistemul produs de AeroVironment, iar US Navy a cerut fonduri din următorul buget pentru a achiziţiona 150 de drone.

Blackwing are o autonomie de peste o oră în zbor şi încorporează module pentru comunicaţii criptate.

Context

Pe masura ce adversarii armatei americane s-au lansat intr-o cursa a dezvoltarii unor arme tot mai sofisticate, comandantii USAF au decis ca este cazul sa puna in practica un plan discutat de mai multa vreme: folosirea dronelor miniaturale in luptele aeriene.

Noua strategie se bazeaza pe trei puncte forte ale mini-dronelor: capacitatea acestora de a fi coordonate in echipe de doua sau mai multe, cu modulul de comanda aflat in mana unor operatori aflati la sol; folosirea unei platforme operationale care permite operarea unor grupuri mai largi de drone; folosirea unui grup de mini-drone inteligente, capabile sa lucreze impreuna intr-o retea comuna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.