STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Balanta de Plati & Politica Valutara, Piata Valutara

Dolarii altor oameni și locul lor în economia globală

Sydney, Australia – La scurt timp dupa ce am ajuns aici, m-am oprit la un bancomat; îmi trebuiau niște dolari, și nu aveam decât dolari. Aveam nevoie, însă, de dolari australieni (Aussies), și nu de cei americani (U.S. greenbacks), așa își începe analiza Paul Krugman, deținător al Premiului Nobel pentru economie în anul 2008, în pagina de opinii a The New York Times.

dollarsExistă, de fapt, patru țări vorbitoare de limba engleză cu propriul dolar; celelalte monede sunt dolarul canadian (Canadian loonie) și dolarul neozeelandez (New Zealand kiwi). Și tu poți învăța o mulțime de lucruri despre economia globală – spulberând unele mituri monetare destul de populare – prin compararea acestor monede și modul în care ele le sunt folositoare economiilor din care fac parte.

Toate cele patru națiuni au, dacă ne uităm pe termen lung, economii de mare succes. Este drept că America se află încă în recuperare după cea mai gravă criză de la Marea Depresiune, Canada este puternic afectată de prăbușirea prețurilor petrolului și Australia este stresată că piețele sale din China se clatină. Dar, toate sunt națiuni bogate care au rezistat furtunilor economice mai bine decât o mare parte din restul lumii.

Chiar dacă toate aceste națiuni au evoluat bine, ele ocupă poziții diferite în economia mondială. În parte, spun asta ad litteram: Australia și Noua Zeelandă sunt departe de orice colț al lumii, în timp ce Canada, unde cea mai mare parte a populației trăiește aproape de granița sudică, se află, efectiv, mai aproape de Statele Unite decât de sine. Și SUA este, desigur, un gigant economic în jurul căruia economiile mai mici gravitează.

Aceste diferențe referitoare la poziția geografică merg cot la cot cu marile diferențe legate de natura și rolul comerțului internațional. Australia este, de fapt, un exportator de materii prime și produse agricole; Canada vinde o mulțime de astfel de bunuri, dar este, de asemenea, un exportator major de bunuri manufacturiere al gigantului său vecin.

Deci, ce putem învăța din aceste povești de succes ale dolarilor? Ce mituri putem spulbera?, se întreabă Paul Krugman.

În primul rând aflăm că și țările relativ mici, dar strâns legate de vecinii mai mari, își pot menține independența monetară.

În Europa auzi de multe ori afirmația că dacă alegi să nu faci parte din zona euro – optând fie pentru păstrarea fie pentru restaurarea monedei naționale – atunci consecințele ar fi dezastruoase. Acum 12 ani, când alegătorii suedezi au respins moneda euro, au făcut acest lucru în ciuda insistenței copleșitoare a elitei, care susținea că această decizie ar fi o greșeală teribilă. Dar elita a greșit atunci, și acest lucru ar fi trebuit scos în evidență prin exemplul Canadei, care a avut o evoluție bună, păstrând un nivel ridicat de autonomie monetară, în ciuda legăturilor strânse cu super-puterea de la graniță.

În al doilea rând aflăm că ceea ce politicienii de dreapta numesc – in mod peiorativ (nota noastra) -devalorizarea monedei (currency debasement) – o scădere a valorii unei monede în raport cu alte valute – poate fi un lucru foarte bun.

Canada a fost capabilă să combine, în anii ‘90, tăierile de cheltuieli guvernamentale cu o creștere economică puternică, deoarece exporturile fuseseră stimulate de deprecierea dolarului canadian.

Australia a ieșit din criza financiară din Asia (1997-1998) cu răni mici, în mare măsură datorită deprecierii dolarului australian. În ambele cazuri deznodământul ar fi fost mult mai dramatic dacă aceste țări ar fi folosit dolarul american sau, mai rău, etalonul aur.

În al treilea rând, aflăm că oamenii acordă prea multă atenție rolului pe care monedele naționale îl joacă în sistemul monetar internațional.

Este adevărat că dolarul american este special: este o monedă de rezervă pe care alte țări o acumulează; este moneda în care multe contracte internaționale sunt evaluate. Și tu auzi de multe ori afirmații cum că utilizarea dolarilor americani la scară largă, în afara jurisdicției SUA, are implicații mari, pozitive sau negative.

Uneori, aceste afirmații implică judecata că rolul special al dolarului este o sursă importantă de putere americană; recent, atât John Kerry – Secretarul de Stat (ministrul de externe al SUA – nota noastra), cât și Președintele Obama au avertizat că eșecul de a ratifica acordul nuclear iranian ar amenința primatul dolarului. Uneori, prin contrast, rolul special al dolarului este prezentat ca o povară: am văzut o serie de analiști care susțin că cererea mondială de dolari ajută la menținerea unui deficit comercial al SUA la cote ridicate.

Dar o privire aruncată către Australia arată că, atât aprecierile pozitive, cât și cele negative despre rolul internațional al dolarului sunt exacerbate. Dolarul australian nu are niciun rol special în cadrul sistemului monetar mondial, însă Australia a atras în mod constant intrări de capital mai mari în raport cu dimensiunea economiei sale – și deficite comerciale proporțional mai mari – decât ​​Statele Unite.

Se pare, totuși, că ceea ce este important, atât pentru capital, cât și pentru comerț, este dacă o economie oferă oportunități bune de investiții, sub o umbrelă de stabilitate juridică și politică. Dacă economia respectivă controlează o monedă internațională sau nu, acest lucru este, prin comparație, un motiv de îngrijorare banal.

Deci putem învăța multe lucruri prin urmărirea dolarilor – toate tipurilor de dolari, nu doar a celor care poartă portrete ale unor președinți morți. Și ceea ce învățăm în mod deosebit este că economia monetară ar trebui abordată într-un mod pragmatic, și nu în termenii unor noțiuni mistice ale valorii.

Ascultați pe cineva care împarte această limbă, dar nu și moneda națională, concluzionează Krugman: există multe moduri pentru a face banii să funcționeze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.