STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Banci & BNR

Document – BNR estimează că profitul sistemului bancar scade cu 72% în 2019 și doar 9 bănci mai rămân profitabile, chiar și fără aplicarea taxei pe active

Banca Națională a României a dezvăluit Ministerului de Finanțe că testele de stres realizate anul trecut indică o restrângere dramatică a profiturilor băncilor în 2019 și 2020. Aplicarea unei taxe bancare ar aduce probleme și mai mari pentru bănci.

BNR a trimis Finanțelor un studiu de impact preliminar în care arată că introducerea unei taxe pe active ar avea un efect aproape devastator asupra sistemului bancar românesc. Analiza BNR, semnată de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, este realizată pe forma ordonanței de urgență în stadiu de proiect, care a fost modificată ulterior, prin reducerea cotelor de impozit, și este construită pe scenariul din testele de stres realizate asupra sistemului bancar anul trecut.

De la profituri record la trei sferturi din bănci pe pierdere

Fără nicio taxă pe active, în scenariul de bază, BNR dezvăluie, în premieră, că se așteaptă la o scădere de aproape 72% a profitului sistemului bancar în 2019, de la o valoare anualizată record de aproape 7,7 miliarde de lei (pe baza datelor din octombrie) la 2,2 miliarde de lei în acest an și 1,6 miliarde de lei în 2020. Mai mult, din 23 de bănci profitabile în 2018, ar mai rămâne pe plus doar 9 bănci în 2019 și 2020 (din 35 existente la finele lui 2018), ceea ce arată o înrăutățire drastică a rezultatelor sistemului financiar, chiar și fără ca statul să vină cu taxarea suplimentară. Profitul estimat de BNR ar fi la mai puțin de jumătate decât cel înregistrat în oricare dintre ultimii patru ani. Scenariul de bază nu presupune vreo deteriorare gravă a indicatorilor macroeconomici ai României, ci doar o încetinire a creșterii economice. Astfel, estimările BNR pornesc de la un scenariu de creștere economică de 10,9% în perioada 2018-2020 (4,4% în 2018 și 2,7% în 2020), o inflație în țintă, adică sub 3,5%, o rată a șomajului constantă la 5,2% și o creștere a prețului proprietăților rezidențiale de 20,4% – o evoluție mai degrabă favorabilă sectorului bancar, ce are mari expuneri pe partea de garanții pe activele imobiliare.

SURSA: Profit.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.