STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food, Industrie Prelucratoare

Industria Mobilei vs Romsilva – doar 5% din lemnul scos la licitatie a fost vandut

lemnProcesatorii de lemn din Romania au boicotat si a doua licitatie de vanzare a masei lemnoase, intrucat preturile nu au fost mai mici asa cum li s-a promis. Astfel, doar 5% din lemnul scos la vanzare a fost adjudecat.

Firmele de procesare si cele din industria mobilei sustin ca Romsilva nu vrea sa scada preturile pentru a face un profit cat mai mare, iar Regia se apara, spunand ca preturile au fost stabilite printr-o decizie data de Guvern, in 2015, pe care doar executivul o poate modifica.

Cert este ca atunci cand au vazut ca la licitatiile de saptamana aceasta, lemnul scos la vanzare de Romsilva costa la fel de mult ca luna trecuta, cu 300% mai mult decat se asteptau, procesatorii nu au mai participat la licitatie. Astfel, din cele 4,2 milioane de metri cubi de lemn scosi la vanzare, regia nu a dat nici macar doua sute de mii de metri cubi.

In mare parte, lemnul vandut de Romsilva este lemn de fag si, in functie de zona din care este taiat, un metru cub a avut un pret mediu de pornire de 150 de lei. Pentru ca firmele nu isi permit sa cumpere lemn la preturile actuale, producatorii de mobila sustin ca mare parte din industrie ar putea intra în colaps.

„Este cea mai grava situatie din ultimii 25 de ani, dupa Revolutie, privind asigurarea cu masa lemnoasa pentru industria mobilei. In situatia actuala, firmele nu pot sa suporte in niciun caz cresterea costurilor”, a declarat Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.

Directorul Romsilva sustine ca regia a stabilit preturile de pornire a licitatiilor in baza unei hotarari de guvern data in toamna anului trecut.

Industria lemnului din Romania are peste trei sute de mii de angajati si o cifra de afaceri de sase miliarde de euro pe an. 80% din productia de mobila merge la export, iar valoarea vanzarilor in strainatate depaseste 2 miliarde de euro pe an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.