STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online

Divizia de telefoane a Nokia va fi vândută celor de la Microsoft, pentru 5,4 mld. euro

Acţionarii Nokia au aprobat vânzarea diviziei de telefoane mobile către Microsoft, tranzacţie de 5,44 miliarde euro, grupul finlandez fiind astfel cu un pas mai aproape de despărţirea de operaţiunile neprofitabile, transmite Mediafax.

Britain Nokia MicrosoftPeste 99% dintre acţionarii Nokia, reuniţi marţi la Helsinki, au votat pentru vânzarea diviziei care dezvoltă şi produce smartphone-urile Lumia şi telefoanele Asha, a anunţat compania finlandeză, scrie Bloomberg.

Divizia de telefoane mobile este pe pierdere de câţiva ani, după prăbuşirea vânzărilor în urma ascensiunii Apple, Samsung Electronics şi Google, companii care domină acum piaţa smartphone-urilor.

Telefoanele mobile au adus renume mondial grupului finlandez, iar vânzarea diviziei reprezintă cea mai importantă decizie strategică luată de Nokia în ultimii 20 de ani. Nokia se va concentra în continuare pe divizia de echipamente pentru reţele mobile şi pe servicii de navigaţie şi geolocaţie.

„Menţinerea strategiei existente ar fi rezultat în dificultăţi majore. Nu avem nicio îndoială că aceasta este decizia corectă”, a declarat preşedintele Nokia, Risto Siilasmaa, la adunarea acţionarilor.

Acordul de vânzare cu Microsoft a fost semnat în luna septembrie, după ce Nokia şi-a pierdut relevanţa pe piaţa smartphone-urilor, în lipsa unui răspuns credibil la iPhone, lansat în 2007 de Apple. De la o cotă de piaţă de peste 50%, Nokia are în prezent aproximativ 3% din piaţă şi a ieşit din top 5.

Acţiunile companiei finlandeze au crescut de aproape două ori după anunţarea înţelegerii cu Microsoft. Nokia are acum o capitalizare de piaţă de aproximativ 22 miliarde euro.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, va pleca la Microsoft odată cu transferul diviziei de telefoane mobile, şi va primi un bonus de 25 milioane de dolari în urma finalizării tranzacţiei.

Elop a preluat conducerea Nokia cu trei ani în urmă, fiind adus de la Microsoft, unde s-a ocupat de divizia de software de business. Sub conducerea acestuia, Nokia a renunţat la sistemul de operare propriu, preluând platforma Windows Phone dezvoltată de Microsoft, a concediat peste 21.000 de angajaţi şi a închis toate fabricile de telefoane din Europa, transferând producţia în Asia în încercarea de a reveni pe profit.

După revenirea la Microsoft, Elop este în cărţi pentru a prelua funcţia de CEO al gigantului american. Actualul director general Steve Ballmer a anunţat că se va retrage anul viitor.

Nokia caută un nou CEO şi încearcă să stabilească o strategie după ieşirea de pe piaţa telefoanelor mobile, care ar putea presupune fuziuni sau achiziţii majore.

Smartphone-urile Lumia au avut succes, Nokia reuşind să vândă în trimestrul al treilea 8,8 milioane de terminale, însă au rămas cu mult în urma Samsung şi Apple, cu vânzări cumulate de peste 120 milioane unităţi în aceeaşi perioadă. Nokia a prezentat în luna octombrie în premieră o tabletă, dar şi două smartphone-uri cu ecrane mari, de 6 inci.

După vânzarea diviziei de telefoane mobile, Nokia va obţine peste 90% din venituri de la divizia de reţele telecom, preluată integral de la Siemens în luna august. Veniturile diviziei au scăzut în trimestrul al treilea cu 26%, la 2,59 miliarde euro, cu un profit operaţional de 218 milioane euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.