STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Buget & Finantare Deficit

Divergenta interna creeaza dezechilibre

curs de guvernareMai mult de jumatate dintre judetele din Romania, respectiv 25, au primit anul trecut de la bugetul de stat – sub forma de cote defalcate din TVA si impozit pe venit – sume mai mari decat cele incasate la nivel local, reiese din datele furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) la solicitarea cursdeguvernare.ro.

Valoarea taxelor si impozitelor colectate reflecta atat nivelul fiscalitatii, in acest caz egal, cat si activitatea economica a regiunii – numarul de companii, rezultatele financiare, valoarea adaugata produsa, numarul de angajati si de persoane care realizeaza alte tipuri de venituri, precum si capacitatea administrativa, evaziunea fiscala, se arata intr-un articol publicat de cursdeguvernare.ro.

In trei judete – Teleorman, Mehedinti si Calarasi – pentru fiecare leu colectat sub forma de taxe si impozite, de la bugetul de stat s-au intors cel putin doi.

Spre exemplu, in vistieria judetului Teleorman s-au strans, in 2015, 243,2 milioane de lei, in timp ce la bugetul de stat s-au transferat 438,9 milioane de lei sub forma de cote defalcate din TVA si 140 de milioane de lei sub forma de cote defalcate din impozitul pe venit, potrivit datelor MFP.

Sumele suplimentare au fost redirectionate de la judetele mai „bogate”, care au ramas cu mai putini bani decat cei colectati sub forma de taxe si impozite. In Bucuresti, pentru fiecare leu incasat de la bugetul de stat s-au intors sase bani, in Constanta, 22 de bani, iar in Ilfov, 23 de bani.

Daca adaugam si sumele virate de la bugetul de stat sub forma de subventii, numarul judetelor care primesc mai multi bani decat incaseaza ajunge la 29, potrivit curdeguvernare.ro.

In tabelul de mai jos este ilustrat raportul dintre sumele ramase in judet sub forma de cote defalcate din impozit pe venit si TVA si valoarea totala a impozitelor si taxelor coletate in acel judet.

Fractia supraunitara arata ca sumele primite de la buget au fost mai mari decat incasarile efective din judet. Similar, un raport subunitar arata ca in respectivul judet au ramas sub forma de cote defalcate sume mai mici decat cele colectate de autoritatile locale.

judete

Din executia bugetara a anului trecut reiese ca unitatile administrativ-teritoriale au primit de la bugetul de stat 46,2 miliarde de lei: 21,2 miliarde de lei sub forma de sume defalcate din TVA, 17,1 miliarde de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit si 7,8 miliarde de lei sub forma de suventii.

Din TVA, 2,3 miliarde de lei au acoperit cheltuielile descentralizate la nivelul judetelor, iar 13,5 miliarde – cheltuielile descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si Municipiului Bucuresti.

Suma de 787,3 milioane de lei din sume defalcate din TVA a fost cheltuita pentru drumuri, judetului Vaslui fiindu-i alocate cele mai mari fonduri – 22,7 milioane de lei.

Alte 4,5 miliarde de lei din TVA s-au dus catre echilibrarea bugetelor locale, cea mai mare suma virandu-se judetului Suceava – 197,9 milioane de lei.

Ministerul Finantelor

Sumele alocate de la bugetul de stat bugetelor locale au crescut de trei ori mai repede in 2015 fata de anul precedent, dupa cum reiese din datele comunicate de Finante.

Astfel, daca in 2014, valoarea cotelor defalcate si a subventiilor a fost cu 7,7% mai mare decat in anul precedent (cand cresterea a fost de 5,5% fata de 2012), anul trecut, sumele alocate bugetelor locale au crescut cu 22,2% fata de 2014.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.