STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, EUROPA, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Directiva TVA – planul de reformă: Comisia Europeană propune eliminarea cotei 0 la achiziții transfrontaliere

Autor: Victor Bratu – Cursdeguvernare.ro

Pierre Moscovici, Comisar european pentru Afaceri Economice și financiare, Taxe și Vămi, a anunțat miercuri, la Bruxelles, propunerile Comisiei Europene pentru reforma europeană a reglementărilor privind TVA.

Potrivit anunțului Comisiei, Bruxelles propune ”schimbarea fundamentală a sistemului actual de reguli privind TVA, schimbarea care vizează impozitarea vânzărilor de bunuri dintr-o țară UE în alta în același mod în care mărfurile sunt vândute în interiorul statelor membre”.

Comisarul Moscovici a anunțat că va încerca să obțină acordul statelor membre asupra a 4 principii în baza cărora să funcționeze în viitor ”o zonă unică europeană” în materia taxei pe valoare adăugată:

Combaterea fraudei.

TVA va fi  percepută pentru comerțul transfrontalier între întreprinderi. În prezent, comerțul transfrontalier este exceptat de la plata TVA, generând o lacună pe care companiile lipsite de scrupule o folosesc pentru a colecta TVA, apoi dispar fără să trimite banii către guvern.

One Stop Shop.

Va fi mai simplu pentru companiile care vând bunuri peste granițe să își onoreze obligațiile în materie de TVA în sistemul ”One Stop Shop”. Comercianții vor putea face declarații și plăți utilizând un singur portal online în limba lor proprie și în conformitate cu aceleași reguli și template-uri administrative ca și în țara lor de origine. Statele membre își vor plăti direct TVA, așa cum se întâmplă deja pentru toate vânzările de servicii electronice.

O mai mare consistență.

O trecere către principiul ”destinație”, în care suma finală a TVA este plătită întotdeauna statului membru în care se găsește consumatorul final și se percepe la rata stabilită de statul membru respectiv. Aceasta a fost un angajament vechi al Comisiei Europene, sprijinit de Statele Membre. Mecanismul deja funcționează pentru vânzările de servicii electronice.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.