Odata cu inaugurarea mai multor segmente in luna decembrie, circa 290 de km din cei 577 pe ruta Bucuresti – Nadlac pot fi parcursi deja pe autostrada. La sfarsitul anului trecut au fost date in exploatare 3 loturi de pe segmentul Sibiu-Orastie, adaugandu-se astfel segmentului Orastie-Deva. De asemenea, o prima portiune din Lugoj-Deva este in folosinta.
Sibiu-Deva va fi completata anul acesta, iar Arad-Nadlac este programata tot pentru 2014
In primavara acestui an ar trebui sa vedem completarea ultimului lot din Sibiu-Orastie, asigurand astfel continuitatea autostrazii de la Sibiu pana la Deva. Portiunea mai dificila pentru soferi ramane Deva – Dumbravita (circa 82km), unde se intra pe autostrada pana la Lugoj.
Mai putin probabila pare incadrarea in 2014 a inaugurarii celor doua loturi Arad-Nadlac, avand in vedere ca noile contracte au fost atribuite in a doua parte a anului trecut, iar gradul de realizare al celor doua segmente este sub 50%. Daca s-ar realiza aceasta dare in folosinta conform planului, decembrie 2014 ar consemna posibilitatea parcurgerii a 61% din distanta Bucuresti-Nadlac in regim de autostrada.
La final de 2015, odata cu completarea loturilor ramase din Deva-Lugoj si Lugoj-Timisoara, soferii vor avea continuitate pe A1 intre Bucuresti-Pitesti si Sibiu-Nadlac, reprezentand 80% din distanta dintre capitala si vama Nadlac.
Celelalte autostrazi: mers greoi al A3, restul sunt desene pe o harta.
Autostrazile A2 pe ruta Bucuresti-Constanta si A4 – centura Constanta sunt singurele realizate complet la acest moment. A3 ramane o lunga perioada de timp doar cu segmentele Centura Bucuresti pana la Ploiesti, respectiv Campia Turzii-Gilau, urmatorul lot (Gilau-Nadaselu) urmand a fi dat in folosinta abia in 2015.
Alte autostrazi in faze incipiente sunt Lugoj-Calafat (A6) cu circa 10 km realizati in apropierea orasului Lugoj si Sebes-Turda in stadiu de proiect.
Mult asteptata Comarnic-Brasov, pentru care s-a stabilit consortiul castigator Vinci-Aktor-Strabag, are indicat termen de finalizare 2017. Acesta ar capata un caracter concret in momentul in care s-ar demara planurile si lucrarile primei autostrazi in regim de concesiune, data fiind experienta anularii a doua contracte pana acum, pe acest segment.
Sursa info: CNADNR, 130km.ro