STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI, Balanta de Plati & Politica Valutara, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Din ce provine cresterea investitiilor straine directe in primele 11 luni ale lui 2013: +22% pana la 2,4 miliarde de euro, maximul ultimilor 4 ani

InvestitiiStraine2013Dupa ce anul trecut investitiile straine directe au fost de circa 2 miliarde de euro, cu o usoara crestere fata de 2011 la o revizuire ulterioara, pentru anul 2013 am putea vedea ISD-uri de 2,5 miliarde de euro. Datele comunicate de Banca Nationala pentru primele 11 luni arata o crestere de 22% pana la 2,4 miliarde de euro.

Principalele componente ale Investitiilor Straine Directe sunt aportul grupurilor straine sub forma de majorari de capital ale subsidiarelor din Romania, participari la capital in cazul investitiilor „green-field”, creditele intragrup acordate catre companiile din tara noastra, iar cu semnul minus se corecteaza cu eventuale pierderi cumulate inregistrate de acestea.

Participatiile la capital ajustate cu pierderea neta estimata au insumat aproape 1,35 miliarde euro, iar creditele intragrup circa 1,04 miliarde euro. Cu aceasta evolutie, Romania s-ar putea reinscrie pe o panta ascendenta a ISD-urilor, desi pana la niveluri de 6-7 miliarde de euro de dinainte de criza drumul este inca lung.

 

Surprizele pozitive au aparut in a doua jumatate a anului

Dupa primele 7 luni din 2013 inca nu aparusera semne de revenire ale investitiilor straine, volumul acestora fiind de sub 1 miliard de euro pana in iulie, iar majoritatea estimarilor pentru intregul an indicau valori in jurul a 1,5 miliard euro. Insa ultimele luni ale anului au adus fluxuri importante care au condus la o evolutie pozitiva semnificativa a ISD.

Mai jos sunt detaliate cele mai mari 10 investitii straine directe sub forma de majorare de capital din anul 2013:

Top10InvStraineMajorari2013

 

Pe langa acestea, cateva investitii noi, care semnaleaza intentii viitoare de dezvoltare au fost concretizate anul trecut:

– grupul Daimler a inaugurat la Sebes o unitate de montaj cutii viteza cu dublu ambreiaj pentru autoturismele Mercedes-Benz, in urma unei investitii de 40 milioane de euro. Anul trecut, nemtii de la Daimler anuntau ca vor investi peste 300 milioane de euro in urmatorii ani pentru extinderea productiei de cutii de viteze;

– in 2013 au fost puse in functiune investitii in regenerabile de peste 1 miliard de euro, reprezentand costul estimat al investitiei in capacitatile noi, de peste 700 MW.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.