STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala, Finantari UE & Granturi

Rata de absorbție efectivă pe dezvoltarea rurală a ajuns aproape de 59%

Banii rambursați Romaniei de Comisia Europeană (CE), pe dezvoltare rurală au ajuns la o rată de absorbție efectivă de aproape 59%  și suma efectivă plătită și intrată în economia națională a ajuns la 5,15 miliarde de euro la începutul lunii august.

sursa: recolta.eu
sursa: recolta.eu

În prezent mai este deschisă sesiunea dedicată fermelor de familie, 121, care se închide pe 14 august, în rest, agentia nu mai dispune de nicio sumă pentru deschiderea altor sesiuni de depunere de proiecte. Până la finalul anului valoarea tuturor contractelor însumează 8,1 miliarde de euro cu tot cu axa 2 cu plăți directe și partea de investiții de circa 7,3 miliarde de lei.

Pentru noul program PNDR 2014-2020 se  prevede  în continuare sprijinirea investițiilor în infrastructură, în ferme și procesare, și se vor aduce noutați cu inovarea. Deciziile finale în ceea ce privește planul României pe 7 ani de zile sunt luate de Autoritatea de Management din MADR și ministerul în sine, cei care fac politicile agricole ale țării.

Pentru viitor se are în vedere rezolvarea problemelor, cum ar fi: corectarea sistemului de selecție, o mai bună organizare în ceea ce privește implementarea proiectelor și simplificarea a tot ce ține de achiziții, prin crearea unei baze de date cu prețuri de referință și prin care se poate stabilii rezonabilitatea prețurilor.

Dintre cele mai accesate fonduri se numără măsura de subzistență și cea adresată tinerilor fermieri, însă în cadrul proiectelor au fost investiții mici. Pe partea de investiții în ferme și în procesare, dar și partea de infrastructura, au depus proiecte toate comunele țării și au contractat numai 800.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.