STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Desfiintarea Schengen ar insemna pierderi de 110 mld. euro

SchengenPrabusirea acordului Schengen nu ameninta doar principiul liberei circulatii in interiorul Europei, ci si afacerile din zona, astfel ca economiile din UE risca sa piarda aproximativ 110 mld. euro, avertizeaza Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei.

„Daca zona Schengen se va prabusi sau va fi desfiintata, pagubele cauzate vor fi atat de mari incat nu stiu cum Europa va reusi sa le gestioneze”, sustine oficialul. Szijjarto vorbeste despre pierderi de 110 miliarde de euro intr-o perioada de 10 ani, cifra ce corespunde cu estimarea facuta de think thank-ul francez Strategie, care vorbeste de diminuarea productiei in UE cu aproximativ 0,8%, intr-un astfel de scenariu, noteaza The Telegraph.

Potrivit expertilor Strategie, industria de turism va fi cea mai afectata, cu venituri reduse la jumatate in cazul reinstaurarii controalelor la granite, in timp ce varianta city break-urilor in Europa ar putea fi amenintata cu disparitia. Controalele permanente la granite ar urma sa genereze cresteri de 3% ale preturilor marfurilor comercializate pe intreg continentul, valoarea schimburilor comerciale putand sa se diminueze cu 10% pana la 20%, pana in 2026, conform Strategie.

In 2015, valoarea marfurilor transportate in interiorul spatiului Schengen s-a ridicat la 2.800 miliarde de euro, iar companiile de transport ar putea inregistra pierderi de 3 miliarde de euro anual, daca se revine la reluarea controlului la frontiere. In plus, la acest moment, 1,7 milioane de cetateni europeni isi castiga salariul facand regulat naveta in alta tara.

Si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, considera ca reactivarea granitelor nu este benefica mai ales din perspectiva economica: „Fara Schengen, moneda euro nu mai are sens”.

Existenta spatiului Schengen a fost pusa in pericol de criza fara precedent a migrantilor veniti din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Pe rand, Italia si Grecia s-au trezit asaltate de sute de mii de persoane care spera sa obtina statutul de refugiat in Europa. Daca anul trecut numarul migrantilor intrati in interiorul UE s-a ridicat la putin peste 1,1 milioane, anul acesta cifra lor ar putea creste la 1,3 milioane, conform unei estimari FMI.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.