STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Privatizare & Retrocedare

Departament unic pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului

ponta2In sedinta de guvern de azi, Executivul a aprobat infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, sub coordonare ministrului Economiei, care va monitoriza inclusiv companiile din energie. Va fi unica entitate responsabila pentru privatizari.

Infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului ia fiinta in urma reorganizarii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si a preluarii atributiilor Departamentului pentru Energie in domeniul privatizarii.

Asadar, pe langa exercitarea atributiilor OPSPI si ale Departamentului pentru Energie, noua entitate monitoriza inclusiv procesele de postprivatizare, indeplinirea clauzelor din contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate in cadrul proceselor de privatizare, pentru companiile nationale.

Procedurile de privatizare, restructurare, dizolvare si lichidare initiate de OPSPI pentru societatile din portofoliul Ministerului Economiei (ME), inclusiv pentru filialele acestora, precum si procedurile de pregatire si realizare a privatizarii pentru societatile din energie initiate de catre Departamentul pentru Energie si aflate in derulare vor fi preluate si continuate de noul departament. Pentru societatile din energie pentru care procedurile de pregatire si realizare a privatizarii sunt in derulare, departamentul va prelua si exercita, in numele ME, inclusiv activitatile legate de exercitarea calitatii de actionar al statului.

Infiintarea acestui departament este argumentata de Executiv, in nota de fundamentare, prin aceea ca s-a constatat, in cadrul ME, doua institutii publice au atributii in domeniul privatizarii operatorilor economici la care ministerul exercita in numele statului calitatea de actionar, respectiv OPSPI si Departamentul pentru Energie.

Acelasi document face referire si la Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Agriculturii, Autoritatea pentru Administrarea Participatiilor Statului, precizandu-se ca si in cadrul acestora exista structuri cu atributii in domeniul privatizarii operatorilor economici.

„In scopul eficientizarii acestor structuri care sa realizeze procesul de privatizare al operatorilor cu capital de stat, se intentioneaza crearea unei structuri care sa actioneze unitar si coerent astfel incat sa se asigure dezideratul programului de guvernare in conditii de eficienta si rentabilizare a companiilor de stat care sa devina competitive pe pietele pe care acestea activeaza, atat la nivel national, cat si regional”, se arata in document.

In urma cu o luna, OPSPI detinea in portofoliu pachetul majoritar sau acţiuni minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricitatii si resurselor minerale, printre care Romgaz, Transgaz, Petrotrans, Termoelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, CN Huilei, SNLO, CN Uraniului, Minvest, AN Apele Minerale, Salrom, SN Carbunelui, Cuprumin, RA Activitati Nucleare (unde statul este actionar majoritar), OMV Petrom (20,6% din actiuni), Oil Terminal (59,6%), Conpet (58,7%), GDF Suez Energy (37%), EON Gaz Distributie (37%), EON Gaz Romania (37%), Enel Distributie (23-24% in functie de filiala), Enel Energie (36%), CEZ (18-37% in functie de societate). La acestea se adaugau 16 institute de cercetare in domeniul energiei, cu un bogat patrimoniu imobiliar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.