STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Balanta de Plati & Politica Valutara

Deficitul de cont curent al României a ajuns la aproape 10,5 miliarde de euro anul trecut, 5% din PIB, față de 9 miliarde în 2018

În perioada ianuarie – decembrie 2019 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de peste 10 miliarde de euro, comparativ cu 8,9 miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2018, conform unui comunicat al BNR. Astfel, deficitul a ajuns la 5% din PIB-ul României estimat din 2019 – 210 miliarde de euro.

Balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2,5 miliarde euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 194 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 533 milioane euro,  iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 309 milioane euro, arată BNR.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 5,29 miliarde de euro (comparativ cu  5 ,26 miliarde euro în perioada ianuarie – decembrie 2018). În perioada ianuarie – decembrie 2019, datoria externă totală a crescut cu peste 6,1 miliarde de euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.