STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Buget & Finantare Deficit

Deficitul bugetar a scăzut la 0,24% din PIB după primele 5 luni din 2014

Execuţia bugetară s-a încheiat după cinci luni cu un deficit de 0,24% din PIB, în scădere de la 1,04% din PIB în perioada similară din 2013, pe fondul majorării veniturilor cu 3,7% și reducerii cheltuielilor cu 2,3%, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.

deficitbugetar-1382973813

În perioada ianuarie – mai a acestui an a avut loc o consolidare fiscală de 0,8% din PIB faţă de primele cinci luni din 2013, respectiv o reducere a deficitului de 5 miliarde lei, ceea ce creează premisele încadrării în ţinta de deficit pe ansamblul anului 2014, de 2,2% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 84,1 miliarde de lei în primele cinci luni şi reprezintă 12,7% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,7% în termeni nominali.

Creşteri au fost înregistrate la încasările din:

  • contribuţiile de asigurări sociale (+1.020,6 milioane lei);
  • impozite si taxe pe proprietate (+901,2 milioane lei);
  • accize (+814,9 milioane lei);
  • impozitul pe profit (+604,2 milioane lei);
  • TVA (+277 milioane lei).

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate, cu 5,3%, taxe pe utilizarea bunurilor – 4,6% şi venituri nefiscale – 2,1%.

Sumele rambursate de UE în contul plăţilor efectuate s-au redus cu 16,0% faţă de aceeaşi dată a anului precedent. De menţionat este faptul că în bugetul general consolidat sunt înregistraţi numai banii aferenţi proiectelor ai căror beneficiari sunt instituţiile publice.

Cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 85,65 miliarde lei, reprezentând o scădere în termeni nominali cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent și în termeni reali de 1 punct procentual ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au urcat cu 2,3%, ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei şi plaţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se la fondul naţional de asigurări sociale de sănătate datorită plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente.

S-a înregistrat, de asemenea, o reducere semnificativă a cheltuielilor cu dobânzi, cu 6,4%, datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,5 miliarde lei, respectiv de 1,14% din PIB, faţă de 10,1 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

În comunicat se menționează că în primele cinci luni ale anului 2013 s-au platit arierate ale Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei, precum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei.

Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiţii din primele cinci luni ale acestui an sunt comparabile cu cele din perioada similară a anului trecut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.