STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Buget & Finantare Deficit

Deficitul bugetar a sărit la 1,98% din PIB, la sfârşitul lui 2014

Deficitul bugetar a sărit la sfârşitul anului trecut la 1,98% din PIB, potrivit datelor estimative comunicate de ministrul finanţelor Darius Vâlcov. În decembrie, deficitul a explodat la peste 13 miliarde lei, încadrându-se totuşi în limita de 2% din PIB. 

Datele finale privind execuţia bugetară din 2014 vor fi cunoscute după 25 ianuarie.

Spania-vrea-deficit-bugetar-de-peste-5--in-2012Creşterea spectaculoasă a deficitului este deja un obicei la sfârșit de an. Deficitul a ajuns la sfârşitul lunii decembrie la peste 13 miliarde lei, după ce în noiembrie a fost de doar 250 milioane lei, adică 0,04% din PIB.

Colectarea veniturilor bugetare a rămas şi anul trecut la un nivel modest, România rămânând o ţară europeană cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor în PIB. Pentru 2014 autorităţile au mizat iniţial pe venituri de 216,8 miliarde lei, în creştere cu 8,4% faţă de încasările efective din 2013.

După a treia rectificare bugetară nivelul veniturilor a fost majorat la 217,4 miliarde lei, adică o creştere de 8,7% comparativ cu sumele efectiv colectate în 2013. Execuţia bugetară după primele 11 luni au indicat un avans al veniturilor de 6,8%. În 2013, creşterea veniturilor bugetare faţă de 2012 a fost de 3,6%.

Ministrul Finanţelor se aşteaptă ca în 2015 încasările bugetare să depăşească cu circa 8 miliarde lei programul de încasări pentru acest an. Anul trecut încasările suplimentare au fost de 12 miliarde lei, din care 9 miliarde de lei au provenit din colec­tarea de taxe şi impozite.

Guvernul mizează pentru în acest an pe venituri de 226,4 miliarde lei, iar cheltuielile bugetare sunt estimate la 239,4 miliarde lei, deficitul fiind de 13 miliarde lei. Ajustarea fiscală va continua, deficitul bugetar cash urmând să fie redus la 1,83% din PIB, în concordanţă cu îndeplinirea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) care anul viitor se situează la 1% din PIB în termeni structurali.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.