STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Buget & Finantare Deficit

Deficit bugetar de 0,28% din PIB după primele 4 luni din 2014

Execuţia bugetară s-a încheiat după patru luni cu un deficit de aproape 2 miliarde de lei, reprezentând 0,28% din PIB, în urcare de la 0,14% din PIB la finele lunii martie şi în scădere de la 1,19% din PIB în perioada similară din 2013, potrivit Mediafax.

images (2)Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 67,85 miliarde de lei în primele patru luni şi reprezintă 10,2% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 4,4% în termeni nominali, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor.

Creşteri faţă de primele patru luni din 2013 au fost înregistrate la încasările din accize (+1 miliard de lei), impozitul de profit (+647,8 milioane de lei), contribuţiile de asigurări sociale (+582,4 milioane de lei) şi TVA (+428,6 milioane de lei).

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate, cu 5,6%, taxe pe utilizarea bunurilor – 4,1% şi venituri nefiscale – 4,5%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 69,73 miliarde lei, au scăzut în termeni nominali cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv cu 1 punct procentual ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au scăzut cu 4,4%m ca urmare a faptului că în luna aprilie 2013 au fost acordate plăţi anticipate aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariaţi din sectorul public care ar fi trebuit platite în luna mai, dar ca urmare a sărbătorilor pascale au fost acordate în avans.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se la fondul naţional de asigurări sociale de sănătate datorită plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente.

Cheltuielile cu dobânzile s-au redus cu 3,1%, ca urmare a scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 5,9 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB.

România s-a angajat prin acordurile cu instituţiile financiare internaţionale ca deficitul bugetar din acest an să nu treacă de 2,2% din PIB.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.