STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, Politica Energetica

De ce guvernele ar trebui sa stopeze subventiile la energie

guverneIntr-un raport recent al Fondului Monetar International (FMI) se face o analiza convingatoare privind argumentul pentru care tarile ar trebui sa renunte la combustibilii fosili: s-ar salva milioane de vieti, dupa cum se arata intr-un articol din the New York Times. In plus, sistarea subventiilor la energie ar aduce guvernelor bani pentru imbunatatirea serviciilor publice.  

Guvernele subventioneaza energia in multe feluri. Unele tari vand benzina si motorina la preturi mai mici decat costul de productie sau importa acesti combustibili. Dar, de departe cea mai frecventa modalitate prin care statele reduc pretul la energie este netaxarea acesteia suficient pentru a se tine cont de daunele provocate de arderea combustibililor fosili pentru sanatate si pentru clima.

FMI estimeaza ca subventiile la energie, calculate corect, se vor ridica la 5,3 trilioane de dolari, in 2015, sau 6,5% din PIB-ul global. China, cel mai mare emitent de gaze cu efect de sera din lume, va fi responsabila de aproape jumatate din aceasta suma sau 2,3 trilioane de dolari, iar Statele Unite, al doilea mare poluator, de 699 miliarde de dolari.

Argumentele pentru taierea subventiilor nu sunt noi, insa FMI face o cercetare exhaustiva mai complexa si pe o durata mai mare de timp. Fondul calculeaza ca, prin cresterea taxelor la combustibilii fosili, eliminand subventiile, natiunile pot reduce cu 55% cazurile de deces prematur provocate de poluarea din aer. Ar fi o reducere fantastica a cifrei de 3,7 milioane de cazuri de moarte prematura produse in 2012, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Totodata, clima ar fi scutita de o cantitate considerabila de gaze cu efect de sera. Eliminand subventiile, FMI estimeaza ca s-ar reduce emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera, cu mai mult de 20% pe an. Un alt beneficiu ar fi cresterea veniturilor publice, bani ce ar putea fi investiti in sanatate, energie regenerabila, tranzit in masa sau in alte servicii publice.

Ar fi naiv sa ne asteptam ca cele mai multe guverne sa elimine complet subventiile la energie, subliniaza publicatia americana. Insa sunt motive sa avem sperante ca afacerile publice sunt din ce in ce mai dispuse sa descurajeze folosirea combustibililor fosili. Anul trecut, de exemplu, guvernul Indiei a oprit subventionarea pretului cu amanuntul al motoriei pentru a isi reduce deficitul bugetar, noteaza NYT.

Intre timp, China incearca sa reduca consumul de carbune pentru producerea de energie electrica, intr-un efort de a imbunatati calitatea aerului in Beijing, Shanghai si in alte orase mari. In primele patru luni ale acestui an, China si-a redus consumul de carbune cu 8% fata de aceeasi perioada din 2014, potrivit cifrelor Greenpeace.

Scaderea recenta abrupta a pretului petrolului brut, a carbunelui si a altor combustibili fosili ofera o deschidere guvernelor pentru ridicarea taxelor la energie, intrucat orice crestere ar avea un impact mai mic, acum, asupra consumatorilor decat l-ar fi avut in urma cu un an. In Statele Unite, mai exact in state precum Iowa si Utah, s-au redus taxele la benzina pentru ca banii sa ajunga in plata reparatiilor drumurilor. Congesul american ar trebui, de asemenea, sa creasca accizele federale de 18,4 centi si de 24,4 la motorina, care nu au mai crescut din 1993 si sa directioneze banii pentru drumuri, poduri si proiecte de tranzit.

Nu exista niciun motiv pentru ca guvernele sa sustina subventii depasite si inutile, care provoaca milioane de decese in fiecare an, ca sa nu mai vorbim despre ravagiile produse asupra mediului inconjurator, conchide NYT.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.