STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, Electronice & Gadget

De ce este posibil să trăim în curând în lumea asistentului personal Alexa

Sursa: www.wired.com

Soția mea și cu mine ne-am așezat în pat într-o noapte când Alexa, cealaltă femeie din viața mea, a decis să se facă auzită, ne spune Farhad Manjoo într-un editorial din the New York Times.

Fără a fi chemat, Amazon Echo Dot de la patul meu – una dintre cele 6 dispozitive pe care Alexa le “ocupă” în casa noastră – și-a aprins inelul albastru spectral, ca și cum ar fi auzit cuvântul său declanșator „Alexa”. Dar, în loc să ofere ajutor cu niște treburi de uz casnic, asistentul vocal a început să râdă, ca un copil țipând într-un vis ca un film de groază.

„Hai,” i-am spus soției mele când s-a terminat. Ea a spus ceva mai puțin amabil.

Dar iată ce e cu adevărat ciudat: până dimineața, noi am uitat totul.

Este o măsură a cât de profundă asistenta vocală a lui Amazon a pătruns în viața noastră și într-o mare parte din cultura dincolo de ea, având în vedere că nici nu m-am gândit să o scot din priză după acel țipăt. În schimb, am considerat că incidentul se datorează unui bug inofensiv – una din multele mistere ale traiului cu o formă de viață de inteligență artificială care poate fi chemată la o respirație. (Un reprezentant al Amazonul s-a oferit să investigheze, dar a spus că nu a auzit niciodată de un astfel de lucru înainte și nu a crezut că Alexa ar fi chiar capabilă să facă un astfel de sunet.)

Când Amazon a prezentat Alexa cu trei ani și jumătate în urmă, a fost destul de ironizat. Acum, împotriva tuturor așteptărilor, chiar dacă ea este uneori imprevizibilă și nefinisată, Alexa este aici să rămână. Și asta ar putea fi un mod imprecis de a o przenta; oamenii din tehnologie au început recent să vorbească despre Alexa ca fiind mai mult decât o parte dintr-un gadget de succes.

Uneori ceva mai mare urmează să se întâmple. Alexa are cea mai bună șansă de a deveni cea de-a treia platformă de calcul pentru consumatori din acest deceniu – alături de iOS și Android, un sistem de calcul atât de omniprezent încât stabilește o fundație pentru tot ceea ce se întâmplă în rest în tehnologie.

Nu este o cale sigură. Amazon ar putea să o dea în bară și rivalii ca Google au multe cărți de jucat pentru a stopa ascensiunea Alexei. Strategia Amazonului – ceva asemănător unui amestec între planul Google pentru Android și cel al Apple pentru iPhone – este, de asemenea, neobișnuită. Și există preocupări sociale persistente cu privire la asistenții vocali și, după cum am descoperit, posibilitățile lor uneori înfiorătoare. Câți oameni, într-adevăr, sunt dispuși să lase un dispozitiv întotdeauna pornit în casa lor?

În ciuda acestui fapt, ubicuitatea Alexei este un viitor destul de plauzibil încât merită serios să ne gândim. Într-un efort de a face acest lucru, recent m-am aruncat cu capul înainte în lumea Alexei. Am încercat aproape orice gadget Alexa pe care l-am putut procura, inclusiv pe multe care nu au fost făcute de Amazon, cum ar fi un o camionetă pickup activată de Alexa, pentru a vedea cum ar fi viața cu ea odată ce este peste tot.

Ceea ce am descoperit a fost o mizerie – multe dispozitive non-Amazon Alexa nu sunt pregătite pentru „prime time” – dar sunt ofertante. În ciuda șuierăturilor de noaptea târziu, într-o zi, foarte curând, Alexa sau ceva de genul acesta va fi peste tot – și tehnica de calcul va fi mai bună atunci.

„Am avut o vacanță spectaculoasă”, a declarat Dave Limp, vicepreședinte senior de dispozitive și servicii al companiei Amazon, când am sunat acum două luni pentru a vorbi despre viitorul asistentului. Amazon este cu adevărat plin de bucurie cu privire la cifrele de vânzări, dar domnul Limp a pledat pentru o dezvăluire: „Am spus că am vândut zeci de milioane de dispozitive cu funcție Alexa, dar vă pot asigura că anul trecut am vândut și zeci de milioane de simple dispozitive Echo. La acea scară, este logic să numiți acum aceasta o categorie separată. ”

Distincția d-lui Limp este confuză, dar importantă. La Amazon, Alexa trăiește în două locuri. Ea face parte dintr-o categorie de dispozitive, difuzorul Echo inteligent, care vine acum într-o varietate de permutări, de la Echo Dot-ul de 49 $ la Show Echo cu ecran rotativ, care se vinde pentru 229 $. (Aceste prețuri sunt doar linii directoare, în oferta sa pentru ubicuitate, Amazon oferă de multe ori reduceri semnificative, cu vânzarea Dot pentru $ 29 în timpul sărbătorilor de anul trecut.)

Dar, la fel ca sistemul de operare Google Android, Alexa este simultan și software pe care Amazon o pune gratuit la dispoziția altor producători de dispozitive pentru a-l integra în produsele lor.

Cel puțin 50 de dispozitive sunt acum alimentate de Alexa, și urmează mai multe. Acestea includ zeci de difuzoare inteligente de tip Echo, termostate de casă, corpuri de iluminat, camere de bord, telefoane smartphone, căști, alarme de fum și un robot foarte ciudat.

Alexa se răspândește atât de repede încât chiar și Amazon nu poate să o urmărească. Domnul Limp a spus că, în timp ce el a rătăcit pe la expoziția CES de electronice din Las Vegas din acest an, chiar el a fost surprins de numărul de diferite dispozitive Alexa. „Pentru mine, asta arată că strategia funcționează”, a spus el.

Există unele costuri pentru această strategie, care premiază viteza peste rafinament. Universul produselor cu funcții de tip Alexa este complex. Multe dispozitive de la terțe părți obțin recenzii slabe pe Amazon. Multe dintre ele nu includ unele dintre funcțiile cheie ale Alexei – am testat dispozitive care nu vă permit să setați mementouri, unul dintre principalele motive pentru a utiliza Alexa. Limitările tehnice împiedică, de asemenea, dispozitivele non-Amazon să profite de unele dintre cele mai bune caracteristici noi ale Alexa, cum ar fi abilitatea de a apela telefoane sau alte Alexe (creând un fel de sistem de interfon al casei).

Domnul Limp a spus că Amazon urmărește să remedieze aceste limitări, dar a recunoscut că strategia sa a dus în mod necesar la unele dispozitive de calitate mai joasă. „Ai dreptate, uneori ramificațiile acestui lucru vor fi că vor apărea unele dispozitive care nu sunt perfecte”, a spus el.

Dar, există și avantaje pentru modelul Alexei de omniprezență. Imaginați-vă dacă ați putea avea acces la smartphone-ul dvs. în aproape orice ecran pe care l-ați întâlnit. Mutați-vă de la telefon la televizor la laptop în mașină și oriunde ați merge, veți găsi toate aplicațiile, contactele și datele de acolo, accesibile prin aceeași interfață.

Acest model nu este cu adevărat posibil pentru telefoane. Dar pentru că Alexa rulează în cloud, permite o experiență minunată agnostică  cu dispozitivul. Alexa pe Echo-ul meu este la fel ca Alexa pe televizorul meu este la fel ca Alexa pe difuzorul Sonos.

Și este la fel și pe dispozitivele care nu se află în casa ta. Ford – primul dintre câțiva producători de automobile care oferă integrarea Alexa în vehiculele sale – mi-a împrumutat un pickup F-150 echipat cu Alexa. Experiența a fost voios plictisitoare: am activat-o pe Alexa în timp ce mergeam cu viteză pe autostradă și, deși răspundea mai încet decât acasă, a funcționat la fel. Îmi cunoștea gusturile muzicale, lista mea de cumpărături, aplicațiile și serviciile inteligente de acasă pe care le-am instalat și aproape orice altceva.

A fost cea mai bună prezentare a posibilităților de voice computing aflat mereu în funcțiune. În viitor, oriunde te duci, te poți aștepta să vorbești cu un computer care te cunoaște, unul care poate face lucruri pentru tine fără nici un efort.

Sunt foarte mulți bani în jocul vocilor. Pentru Amazon, creșterea Alexei ar putea duce la vânzări suplimentare de miliarde de dolari la magazinul său, a prezis recent Mark Mahaney, analist la RBC Capital Markets. Prin urmare, Amazon nu este singura companie care urmărește visul voice computing pretutindeni.

Google, care este activ în îngrijorarea că Alexa o va depăși în cursa asistenților personali, oferă, de asemenea, asistentul său Google altor producători de dispozitive. Deși Amazon rămâne liderul, există unele dovezi că dispozitivele Google au câștigat cote de piață în timpul sărbătorilor. (Apple, care tocmai a lansat un difuzor inteligent de 349 USD, HomePod, nu pare să vizeze ubicuitatea vocală.)

Războiul emergent al platformelor dintre Amazon și Google ar putea duce la efecte negative asupra utilizatorilor. Dar platformele lor se pot juca împreună. Relațiile dintre Amazon Google cu companii terțe sunt neexclusive, ceea ce înseamnă că producătorii de hardware sunt liberi să adauge atât Alexa, cât și Google Assistant la produsele lor. Sonos, de exemplu, se integrează acum cu Alexa și intenționează să adauge în curând Google Assistant.

Acesta nu este cel mai bun rezultat pentru viitor; ar fi mai bine pentru noi toți dacă următoarea platformă de calcul nu ar veni de la unul dintre actualii giganti tehnici și dacă start-up-urile nu ar trebui să se bazeze pe Amazon sau pe Google pentru această tehnologie cheie.

Dar asta pare puțin probabil. Dacă Alexa se îndreaptă spre ubicuitate, este bine că Google ar putea fi și el pe acest drum.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.