STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Buget & Finantare Deficit, Treasury-Bonds & Bills

Datoria globală a atins un nou record de 247 trilioane de dolari = 318% din P.I.B.

  • Datoria globală a atins un alt nivel maxim, ajungând la 247 trilioane de dolari în primul trimestru al anului 2018, potrivit unui raport publicat recent. Din această cifră, sectorul nefinanciar a reprezentat 186 de trilioane de dolari.
  • Rata datoriei publice din produsul intern brut a depășit 318%, marcând prima sa creștere trimestrială în doi ani.

Datoria globală a atins un alt nivel maxim, ajungând la 247 trilioane de dolari în primul trimestru al anului 2018, potrivit unui raport publicat miercuri. Din această cifră, sectorul nefinanciar a reprezentat 186 de trilioane de dolari, conform CNBC.COM.

Rata datoriei publice din produsul intern brut a depășit 318%, marcând prima sa creștere trimestrială în doi ani, potrivit raportului Institutului de Finanțe Internaționale (IFI). Acest fapt are loc pe fondul unor niveluri record ale datoriei corporațiilor și populației pe multe piețe mature.

Sarcina fără precendent a datoriei este una dintre preocupările investitorilor, în plus față de îngrijorările legate de politica monetară a Rezervei Federale și de impactul unui război comercial.

De fapt, de datoria din sectorul corporatist ar trebui să fie îngrijorați actorii de pe piață, a declarat Joseph LaVorgna, economist șef al Americilor la Natixis.

„Sectorul corporatist este foarte angrenat și ar putea fi foarte vulnerabil la ratele mai mari ale dobânzilor”, a avertizat expertul, explicând într-o notă de cercetare că un motiv principal pentru care datoria corporativă raportată la PIB este atât de ridicată se datorează ratelor dobânzilor care sunt istoric scăzute din cauza relaxării cantitative (Q.E.) și a orientării viitoare a politicii monetare.

„Firmele au folosit rate scăzute în mod artificial pentru a se împrumuta pe piețele de capital și pentru a răscumpăra doar acțiuni pe piața de valori”, a spus LaVorgna. „Instabilitatea inerentă între finanțarea prin împrumut și cea prin aport de capital sugerează că următoarea scădere/recesiune? ar putea afecta neobișnuit de mult cheltuielile de investiții”.

Volatilitatea pieței și probabilitatea unei inflații datorate unui război comercial, care mocnește în prezent între SUA și China, ar putea avea în acest caz un efect exagerat asupra activelor, au avertizat analiștii. Dar, până în prezent, piețele au fost surprinzător de reziliente, potrivit lui Mike Thompson, președintele Serviciului de consultanță pentru investiții al S & P.

„Stilul eclectic și oarecum volatil și modul în care apar chestiile astea – vorbim despre 200 miliarde dolari dintr-un comerț de 17 trilioane de dolari, este mai semnificativ decât în trecut”, a afirmat expertul, referindu-se la cea mai recentă amenințare tarifară a președintelui Donald Trump la bunuri de export chinezești în valoare de 200 miliarde de dolari. „Dar piețele au făcut o treabă bună din a deveni din ce în ce mai desensibilizate la retorica comercială”.

Contractele futures pe acțiuni au fost în scădere pentru SUA, Europa și Asia recent, contrazicând afirmația lui Thompson. Dar acesta a respins temerile că o scădere a piețelor va fi susținută. „Piața se va scufunda și apoi își va reveni. Nu puteți privi prea pe termen scurt acest lucru, pentru că dacă ați reacționa la tot, v-ați detona ca investitor. O mare parte din aceasta o reprezintă piața care încearcă să-și dea seama ce se întâmplă cu adevărat aici. ”

Alte personalități de profil au emis avertismente stricte cu privire la sarcina datoriei globale. Primul director adjunct al FMI, David Lipton, a declarat pentru CNBC la sfârșitul anului trecut că datoria ridicată și ratele scăzute ale dobânzilor au reprezentat cele mai mari riscuri de piață. În SUA, directorul securității naționale a SUA, Dan Coats, a denumit datoria americană de 21 de trilioane de dolari „o amenințare gravă la adresa securității noastre economice și naționale”.

Debitorii și piețele emergente non-SUA analizează, de asemenea, riscurile specifice, potrivit raportului IFI, mai ales că randamentele și ratele dobânzilor cresc, făcând ca refinanțarea și rambursarea datoriilor în dolari să fie în mod semnificativ mai scumpe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.